Mai mulți formatori au învățat tehnici de mediere a conflictelor din timpul trainingurilor



12087162 1157944354235520 9055866904236663634 o

În perioada 9-11 octombrie, 20 de reprezentaţi ai ONG-urilor de tineret din Republica Moldova au participat la cel de-al șaselea modul de instruire în cadrul proiectului „Promovarea educaţiei non-formale de calitate în domeniul tineret în Republica Moldova”. Modulul face parte din Cursul de Lungă durată în Formare de Formatori și este implementat de Institutul de Instruire în Dezvoltare “MilleniuM”, cu suportul financiar al Ministerului Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova în cadrul Programului de Granturi 2015.


În cadrul modulului intitulat ,,Comunicarea și managementul conflictelor”, participanții au dobândit cunoștințele necesare pentru înțelegerea și aplicarea medierii și astfel pot interveni ușor asupra diferitor tipuri de conflicte în activitatea lor. Ei și-au dezvoltat abilitățile necesare managementului conflictelor și au format abilități de păstrare a neutralității și imparțialității poziției din perspectiva trainerului.

Trainerul proiectului, Natalia Ciobanu consideră că atunci când apare un conflict în timpul instruirilor, formatorii trebuie să acorde timp și spațiu pentru a discuta cu participanții. ,,Trebuie să aflăm care sunt nevoile fiecărei persoane și să găsim un compromis. Aici este necesar să aplicăm tehnica pe care am studiat-o la comunicarea non-violență: observarea, exprimarea emoțiilor, a necesităților și a solicitărilor.”

În timpul modulului s-au desfăşurat o serie de activităţi care i-a ajutat pe formatori să înțeleagă cât de importantă este comunicarea atunci când există neînțelegeri.

Eduard Soltanici, unul dintre participanții programului, afirmă că în sfârșit a înțeles cum să facă față unui conflict. ,,În urma acestui modul am învățat să identific factorii care determină escaladarea conflictelor și să identific tehnici variate pentru îmbunătățirea procesului de comunicare și negociere dintre diferite părți.”

Un alt participant, Alina Beșleagă, spune că această instruire a ajutat-o să înțeleagă mai bine persoanele din jurul său. ,,Am învățat că fiecare om duce o luptă cu sine însuși și doar prin comunicare putem afla ce este în sufletul lui. Am învățat cum pot prin metode non-formale să accentuez importanța comunicării și cum pot aplana un conflict în cadrul unui grup.

În timpul modulului, viceministrul Tineretului și Sportului, Andrei Spînu, a discutat cu participanții despre posibilitățile ONG-urilor de a aplica la Programul de Granturi pentru anul 2016. ,,Eu am spus de multe ori că problemele care nu sunt rezolvate de stat, din diverse motive, sunt soluționate de ONG-urile care se implică, iar aici vorbesc și de activitatea Institului de Instruire în Dezvoltare “MilleniuM”, care face lucruri frumoase și utile societății. Din acest motiv vă încurajez să aplicați la Programul de Granturi pentru anul 2016 și să veniți cu noi proiecte utile.”

După această instruire, participanții vor trebui să aplice cele învățate și vor desfășura un training informativ în cadrul ONG-urilor din care fac parte.

Următorul modul de instruire cu titlul ,,Monitorizarea și evaluarea procesului de invatare în context non-formal” va avea loc în perioada 6-8 noiembrie.

Mai multe informaţii despre proiect puteţi găsi pe site-ul Institului de Instruire în Dezvoltare ,,MilleniuM” sau puteți contacta coordonatorul de Proiect, Ana Bezarau la numărul de telefon 068093861.