De-i frig, de ploua, de bate vintul €“ noi invatam sa fim activi!



asist_dcsgp.jpgSe mai apropie rapid un an electoral si din nou suntem toti cu ochii pe ziare si statistici si, iar asteptam schimbari si aer proaspat. Iarasi partidele ne indeamna la actiuni, iar ONG-urile, ca de fiecare data, incearca sa explice societatii obosite de vesnice transformari si reforme economice defectuoase ca trebuie sa iasa la vot si sa continue sa mearga inainte.

Nu putem zice ca acest an este cu mult diferit de cei precedenti si neaparat ne va aduce ceva nou. In instanta finala nu aceasta conteaza. Conteaza in ce masura credem ca suntem in stare sa aducem ceva nou in anii care urmeaza.
In acest context, in luna octombrie viitorii lideri ai Moldovei au demonstrat ca nu sunt indiferenti fata de viitorul lor. Tinerii din satele Racaria si Malinovscoe, raionul Riscani au organizat campanii civice de motivare a cetatenilor sa participe la vot in alegerile din 2009.

In urma unui training la Chisinau in luna septembrie, 20 de tineri din 5 sate ucrainesti din Moldova, Racaria, Malinovscoe, Pascauti, Vasiliut si Nihoreni, au invatat sa organizeze campanii civice si sa analizeze care sunt cauzele neparticiparii la vot a localnicilor. In urma trainingului, in luna octombrie au fost implementate 2 campanii civice in satele Malinovscoe si Racaria si inca continua sa fie desfasurate alte trei campanii in satele Nihoreni, Pascauti si Vasiliut.

In cadrul campaniilor civice tinerii au organizat activitati door-to-door unde au discutat cu localnicii care sunt motivele pentru care nu participa in alegeri, de ce ar trebui totusi sa-si exprime optiunile politice la alegeri, de ce este important sa fie cetateni activi ai comunitatii din care fac parte si care sunt avantajele unei atitudini civice active. Tinerii la fel au simulat alegeri in cadrul scolii din localitate, au avut discutii cu primarul despre importanta alegerilor, au organizat instruiri despre valoarea si semnificatia participarii active in viata satului, au plasat postere prin sate si au distribuit foi volante.

Campaniile civice au fost organizate in cadrul proiectului „Empowering Rural Minority Youth for a Better Future” implementat de catre Asociatia pentru Sustinerea Initiativelor Studentilor si Tinerilor „ASIST” in parteneriat cu Asociatia Tinerilor Ucraineni „Zlagoda” si sustinut financiar de catre Programul de Granturi Mici pentru Sustinerea Initiativelor Democratice al Ambasadei SUA la Chisinau. Scopul proiectului este promovarea  activismului si responsabilitatii civice prin incurajarea participarii la vot a minoritatii ucrainesti din Republica Moldova.

 

Cristina Gherasimov