Copii invata cum sa previna violenta si cum sa actioneze atunci cand cineva este violent cu ei



adolescenta_nonviolenta.jpgÎntre 27 si 31 octombrie, in toate scolile din R. Moldova vor fi organizate lectii speciale la tema violentei impotriva copilului. Aproape jumatate de milion de copii de varsta scolara vor invata cum sa previna violenta si cum sa actioneze atunci cand cineva este violent cu ei.

Actiunea este parte a initiativei „Scoala – mediu fara violenta”, lansata in februarie curent de Ministerul Educatiei si Tineretului in parteneriat cu UNICEF Moldova, transmite Info-Prim Neo.


Potrivit Vioricai Cretu, consultant UNICEF pentru prevenirea violentei fata de copii, scopul actiunii este de a incepe un dialog si de a atentiona atat copii, cat si parintii, ca violenta exista si trebuie combatuta. „Cu regret, in Moldova violenta este un subiect tabu. De aceea, noi ne dorim o schimbare de comportament, dorim o reducere a numarului de persoane violente”, a mentionat Viorica Cretu.

În acest scop, pedagogi din fiec are scoala au participat la traininguri privind disciplinarea pozitiva si non-violenta si au transmis cunostintele acumulate colegilor din institutie.

La fel, au fost elaborate brosuri speciale pentru elevi – „Sa crestem fara violenta”, pentru clasele 1-4 si „Adolescenta fara violenta”, pentru clasele 5-9. Materialul promoveaza metodele non-violente de solutionare a conflictelor, caile de protectie in cazuri de violenta fizica, emotionala sau sexuala, precum si prezinta datele de contact ale profesionistilor, organizatiilor specializate in protectia copilului.

www.info-prim.md