Recepție la terminarea lucrărilor pentru un sector de drum din orașul Hîncești



pf 1443601885

La data de 29 septembrie 2015, a avut loc recepția la terminarea lucrărilor a  unei porțiuni de drum construite în cadrul proiectului regional „Dezvoltarea atractivității economice în sectorul cu potential industrial regional a orașului Hîncești prin construcția capitală a drumului de ocolire".

Astfel au fost recepționate lucrările de reparație a unui segment cu lungimea de circa un km de drum prevăzut în cadrul primei etape a proiectului prin care se asigură îmbunătăţirea accesului spre drumul republican Chişinău-Hînceşti-Cimişlia-Basarabeasca  R3 și Chișinau-Leova R34, care îndeplineste o funcţie deosebită ca drum de ocolire a transportului din direcţia Basarabeasca către direcţia Cahul, Chișinau şi cel mai important către Europa  prin Vama Leușeni.

Prin construcția drumului de ocolire traficul naţional şi internaţional se transferă în afara centrului urban, contribuie la dezvoltarea economică a localităţii şi respectiv se  îmbunătăţesc condiţiile de viaţă a locuitorilor oraşului.  Drumul este important şi pentru sectorul de exploatare a digurilor rîului Cogilnic şi a canalelor de desecare din luncă care deservesc aceste construcţii pe o lungime de peste 20,0 km.

În afară de localitatea orașului Hîncești, drumul dat deschide o mare perspectivă de dezvoltare şi pentru celelalte sate şi localităţi a raioanelor învecinate.  

În urma realizării etapei II a  acestui proiect vor fi construite 1,442 km drum de ocolire, cu îmbrăcăminte rutiere amplasată. De asemenea sînt prevăzute lucrări de amenajare a teritoriului adiacent drumului de ocolire și instalarea sistemului de iluminare stradală.

Această investiție are drept scop creșterea economică în regiune prin crearea Parcului Industrial de tip green - field. Drumul de ocolire  asigură conexiunea la Parcul Industrial fapt care  va genera efecte pozitive asupra economiei ridicînd rata de ocupare a forței de muncă și dinamizarea sectorului de întreprinderi mici și mijlocii. În urma construcției acestui drum circa  26 mii de locuitori vor avea acces confortabil la drumul republican Chişinău-Hînceşti-Cimişlia-Basarabeasca R3 şi R34. Implementarea acţiunii exclude pericolul de inundare a 450 de case.

Suma totală a proiectului este de 73 235,29 mii lei, din Fondul Național de Dezvoltare Regională au fost solicitați 28 517,16 mii lei. Pîna la moment pentru realizare acestui proiect au fost alocate 15 720 ,00 mii lei din FNDR. Etapa a doua a proiectului urmeaza sa demareze în anul 2016.