ONG-urile transnistrene vor sa-si uneasca fortele intru consolidarea societatii civile din regiune



ngo_forum_transnistria.jpgOrganizatiile neguvernamentale transnistrene vor sa-si uneasca eforturile pentru a contribui la consolidarea societatii civile din regiune. Un prim pas in acest sens l-a constituit participarea a circa 90 de persoane din 60 de ONG-uri din Transnistria sambata, 25 octombrie, la lucrarile primului Forum al ONG din regiunea transnistreana, transmite Info-Prim Neo.

„ONG-urile transnistrene trebuie sa-si uneasca fortele cu scopul de a elabora si a dezvolta proiecte progresive, menite sa intareasca pacea in regiune", a declarat la sedinta plenara de inaugurare a primei etape a Forumului presedintele organizatiei obstesti „Родолюбец", Ludmila Nikolaeva. Organizatia propune unirea formala a acelor ONG-uri pentru care dezvoltarea in conditii pasnice este o prioritate. De asemenea, Ludmila Nikolaeva a propus sa fie creat, prin eforturi comune, un centru informational regional, care ar apara interesele ONG-urilor transnistrene, ar promova experienta pozitiva din activitatea organizatiilor si ar acorda asistenta juridica si financiara pentru dezvoltarea initiativelor societatii civile.

În prezentarea sa, presedintele organizatiei „Шаг на встречу" din Tiraspol, Oxana Fateeva, a aratat ca in Transnistria activeaza patru tipuri de ONG-uri. Este vorba de organizatiile subordonate regimului, organizatiile formate din angajatii din sfera bugetara (educatie, sanatate etc.), organizatiile independente si „organizatiile-clona", formate din lideri tineri, care s-au desprins din organizatii active, deja realizate. Potrivit Oxanei Fateeva, pot fi numite ONG-uri, in deplinatatea acestei notiuni, doar organizatiile care fac parte din cea de-a treia categorie. Acestea, insa, intampina multiple obstacole: sunt nesigure de legalitatea activitatii lor, sunt vulnerabile si dependente financiar de granturi, sunt dispersate si percep structurile regimului „ca pe niste sefi severi, dar nu ca pe niste parteneri".

Cea mai mare problema a organizatiilor din regiune constituie obstacolele create permanent de catre administratia regionala, a declarat pentru Info-Prim Neo presedintele Asociatiei „Promo-Lex", Ion Manole. „Administratia din regiune are frica fata de sectorul neguvernamental, care ar putea sa contribuie la crearea unei mentalitati in regiune. Autoritatilor nu doresc aceasta schimbare, lor le convine situatia existenta", a spus Ion Manole. O alta problema este faptul ca ONG-urile din regiune nu au acces la informatii despre granturile oferite de comunitatea donatoare. Pe de alta parte, si donatorii au anumite rezerve fata de aceste organizatii, in urma unor experiente negative, a mai spus presedintele „Promo-Lex".

La prima etapa, reprezentantii ONG-urilor s-au intrunit la Chisinau pentru a-si face cunoscute problemele si pentru a incerca sa gaseasca impreuna solutii. În cadrul a patru mese rotunde tematice (tineret, drepturile omului, social si ecologie), participantii la forum au vorbit despre obstacolele pe care le intampina in activitate. În urma acestor discutii de grup, patru experti vor elabora cate un document, care va reflecta situatia din domeniu si va contine o serie de recomandari. Aceste documente urmeaza a fi prezentate ONG-urilor si comunitatii donatoare la 15 noiembrie, cand va fi organizat la Cosnita Forumul ONG din regiunea transnistreana propriu-zis.

Evenimentul este organizat de catre Asociatia "Promo-Lex", in colaborare cu Misiunea OSCE in Moldova.  

 

Info-Prim Neo