CJI în parteneriat cu ONU vor promova obiective de dezvoltare durabilă



Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă a Organizaţiei Naţiunilor Unite, reprezentantă permanentă a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, și Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) au fost gazdele unui prânz de lucru, care a întrunit opt jurnaliști și manageri media din Moldova.

Într-o atmosferă neformală, au fost discutate subiecte ce țin de Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului și succesoarele acestora - Obiectivele de Dezvoltare Durabilă pentru 2016-2030, care urmează a fi adoptate la Summitul ONU din 25-27 septembrie 2015, de la New York.

Cu referire la progresele înregistrate de R. Moldova privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, Dafina Gercheva a menționat că au fost obținute anumite realizări, cum ar fi reducerea nivelului de sărăcie extremă și a mortalității materne, accesul la educație. Totodată, ca și în alte țări, în R. Moldova au rămas deocamdată nesoluționate probleme ce vizează egalitatea genului, implicarea femeilor în politică, reforma sistemului judiciar. Un aspect îngrijorător este și numărul persoanelor infectate cu HIV/SIDA şi tuberculoză.
În context, Dafina Gercheva a subliniat că reformele pot fi realizate doar dacă autoritățile locale și centrale vor manifesta voință politică și a îndemnat  să participe la acest proces toate părțile interesate –societatea civilă, experții, mass–media, cetățenii.

Participanții la eveniment s-au referit și la rolul mass-media în realizarea obiectivelor de dezvoltare a țării și în promovarea  stării de optimism în societate, care va contribui la creșterea coeziunii sociale.
Precizăm că, în luna septembrie, CJI va da start ședințelor Clubului de Presă, unde vor fi abordate subiecte ce vizează obiectivele de dezvoltare durabilă.

Evenimentul a avut loc cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite în Moldova.