Societatea civila este cel mai puternic pilon pe care trebuie sa se sprijine statul - Vasile Tarlev



"Societatea civila are nevoie de o conlucrare mai stransa cu autoritatile publice", - a declarat Vasile Tarlev, dr. hab in stiinte tehnice, lider al partidului Uniunea Centrista, sambata, 18 octombrie, la conferinta stiintifico-practica "Rolul societatii civile in realizarea conceptiei politicii nationale a R. Moldova". Conferinta a fost organizata de universitatea Perspectiva - INT si Asociatia Obsteasca "Consiliul Popular", transmite Info-Prim Neo.

În acelasi context, Vasile Tarlev afirma ca "in R. Moldova conlucrarea intre societatea civila si autoritatile publice este relativ buna, de aceea nu trebuie sa fim indiferenti si sa cautam numai cine este vinovatul, dar sa aplicam legea. În opinia mea, societatea civila trebuie sa fie cel mai puternic pilon pe care sa se bazeze statul. Personal, m-am confruntat cu astfel de probleme si consider ca aplicarea legilor in realitate este o problema."

Potrivit doctorului in drept Tudor Bantos, este importanta constituirea bazei juridice care permite un raport adecvat intre societatea civila si autoritatile publice. La moment, nu exista o conlucrare intre aceste doua parti, mai mult ca atat, autoritatile publice nu acorda atentie societatii civile.

Vasile Ciobanu, protoiereu la biserica Sf. Nicoale, din Costesti, Ialoveni a spus ca biserica este promotoare a culturii, a stiintei si a artei. Ea este mult mai veche decat statul si constitue o parte componenta a societatii civile care are menirea sa contribue la realizarea unei buni colaborari intre cele doua parti.

Conferinta si-a pus drept scop sa sensibilizeze autoritatile publice asupra necesitatii de implicare a societatii civile in viata social-economica a tarii, inclusiv prin implementarea diverselor proiecte.

La conferinta au fost prezenti deputati ai parlamentului, reprezentanti ai societatii civile, studenti, lideri ai formatiunilor politice, etc.  

Sursa: Info-Prim Neo