3 instituții educaționale din r-ul Nisporeni vor beneficia de soluții sanitare de tip EcoSan



3 instituții educaționale din rn-ul Nisporeni vor beneficia de soluții sanitare de tip EcoSan.

În data de 19 august 2015 s-a desfășurat o ședință lucrativă ce a întrunit reprezentanți ai autorităților Raionale Nisporeni,  primari și directori de instituții școlare din comunele Mărinici, Vînători și Călimănești, reprezentanți ai Ambasadei Franței în Republica Moldova, parteneri SEE,  SIAAP și SEAM.

În urma analizei succeselor comune, a fost dat startul activității de construcție a toaletelor de tip EcoSan în 3 instituții educaționale din comunele sus menționate, prin semnarea contractului propriu zis, susținut și agreat de cele 7 părți componente ale contractelor.

Activitatea face parte din cadrul proiectului de Cooperare Descentralizată  având scop de a îmbunătăți starea ecologică în bazinul râului Nîrnova, prin promovarea dialogului și guvernării eficiente a apei prin prisma managementului de bazin hidrografic.

Toaleta ecologică de tip EcoSan (uscată) reprezintă un sistem de facilități sanitare adaptat zonelor rurale, bazat pe principiul de separare a urinei și a maselor fecale. În urma colectării, depozitării și igienizării excrețiilor umane pe o perioadă de timp necesară, într-un mediu uscat, acestea se transformă în fertilizator natural. Construcția include o clădire cu intrări și cabine separate pentru fete, băieți și profesori, cât și facilitățile pentru spălarea mâinilor, rezervoare pentru colectarea urinei, spații pentru depozitarea compostului, rezervor și sistem de colectare și infiltrare a apei gri.

Proiectul este implementat de către SWE, SEAM și SKAT în parteneriat cu Consiliul Raional Nisporeni, Direcția Generală Învățămînt Tineret și Sport Nisporeni, primăriile comunelor Mărinici, Vînători și Călimănești. Implementarea acestuia este posibilă grație suportului financiar al SIAAP și AERM.

*****

Solidaritate Europeană pentru Apă în Moldova promovează dreptul la apă a populației din zonele rurale și urbane și metode alternative de sanitație, schimbă comportamente, promovează solidaritatea și responsabilitatea socială.

 

Pentru mai multe detalii contactați:

Tel: (373) 22 23 32 06

www.seam.md

contact@seam.md