Peste 200 de functionari publici din Gagauz-Yeri vor invata limba oficiala



Peste 200 de functionari publici din Unitatea Teritorial Autonoma Gagauzia (UTAG) vor invata limba oficiala, exercitandu-si astfel eficient atributiile de serviciu. Initiativa de instruire lingvistica apartine Asociatiei Nationale a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM) si a Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul” si este finantata de Înaltul Comisariat al OSCE pentru Minoritati Nationale (Haga).

În perioada 15 septembrie – 15 ianuarie 2009, 218 primari, juristi, medici, economisti, contabili care activeaza pe teritoriul UAG Gagauzia vor beneficia de cursuri de limba romana pentru incepatori. Sefa Directiei principale invatamant a UTAG, Balova Vera, sustine ca  invatarea limbii romane ii va fi de ajutor in activitatea sa profesionala: „În virtutea functiei mele, asist la diverse intruniri regionale si nationale. Deoarece nu e asigurata traducerea, nu pot participa activ la dezbateri si nu imi pot expune punctul de vedere. Sper ca voi depasi aceasta bariera de comunicare. Or, aceasta ma va ajuta si la promovarea mea in functii de rang national.”

Directorul ANTEM Lucia Cucu accentueaza ca stapanirea limbii oficiale le permite functionarilor publici sa se integreze efectiv in comunitatile lor: „Limba, odata pusa in serviciul comunicarii eficiente, devine un liant, favorizand relatiile interumane si, implicit, integrarea socio-profesionala a cetatenilor.”

Reteaua profesionala ANTEM a fost сreata in 2005, la initiativa IDIS „Viitorul”, raspunzand la necesitatile de instruire lingvistica ale adultilor alolingvi si cetatenilor straini din Republica Moldova. Amintim ca in perioada 2005-2008 peste 500 de functionari publici din localitatile cu o populatie multietnica au invatat limba oficiala a statului.


# # #

Pentru detalii, contactati Coodonatorul de proiect Nadejda Boceagov: 930053, antem.moldova@gmail.com