LADOM: Societatea civila nu manifesta interes pentru luarea deciziilor la nivel local



Societatea civila nu manifesta interes pentru activitatea decizionala la nivel local, iar organele Administratiei Publice Locale nu sоnt deschise catre o colaborare cu societatea civila. Acestea sоnt principalele concluzii ale proiectului "Monitorizarea publica a transparentei decizionale. Banii publici de unde vin si unde se duc" desfasurat оn lunile februarie-septembrie оn noua localitati din R.Moldova.

Paul Strutzescu, presedintele Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului din R.Moldova (LADOM), a declarat, оn cadrul unei conferinte de totalizare, ca proiectul de monitorizare a activitatii publice locale s-a desfasurat оn trei sate din r-n Orhei (Putinteni, Donici, Zahoreni), trei sate din raionul Cahul (Manta, Vadul-lui-Isac, Brоnza) si trei sate din r-n Soroca (Badiceni, Stoicani, Tatarauca Veche).

Potrivit lui Strutuzescu, proiectul a demonstrat ca dupa desfasurarea alegerilor cetatenii nu mai manifesta interes sa monitorizeze cum alesii locali оsi оndeplinesc promisiunile facute оn cadrul campaniilor electorale.

"Acest fapt este determinat оn special de lipsa de informare a cetateanului. Lipsa posturilor locale de radio si prezenta doar a unui panou de publicitate pe care sоnt plasate anunturile consiliului local fac ca cetatenii sa fie rupti de realitatile la nivel local. Acest fapt implicit duce la dezvoltarea coruptiei оn rоndurile APL", sustine Strutzescu.

Sursa citata a mai mentionat ca APL nu considera necesar sa vina оn fata cetatenilor cu rapoarte ale activitatii sale, оn care sa fie indicate inclusiv distribuirea surselor financiare.

"Deciziile care se iau la nivel local nu se aduc la cunostinta cetatenilor. La rоndul lor, nici cetatenii nu manifesta interes pentru activitatea administratiei locale, fapt care duce la manipularea populatiei de catre conducere", spune presedintele LADOM.

Pentru a activa оn mod transparent si a exclude fenomenul coruptiei оn rоndurile APL, monitorii proiectului au recomandat administratiilor locale sa informeze si sa educe permanent cetatenii privind drepturile lor legale, sa asigure primaria cu calculatoare si cu acces la internet, sa оnfiinteze un post local de radio.

INFOTAG