Amnesty International Moldova a desfasurat actiunea publica impotriva pedepsei cu moartea



Amnesty International Moldova cere abolirea pedepsei cu moarteaAmnesty International Moldova a desfasurat actiunea publica teatralizata dedicata Zilei Mondiale impotriva Pedepsei cu Moartea. Evenimentul a avut loc pe 12 octombrie 2008, orele 12.00 – 15.00, in fata magazinului UNIC (bd. Stefan cel Mare si Sfint, 8). Actiunea a avut scopul de a atrage atentia oamenilor asupra problemei si de a-i face sa se implice in sustinerea potentialelor victime ale pedepsei cu moartea.

„Amnesty International pledeaza pentru abolirea urgenta a pedepsei cu moartea in toate tarile lumii! Pedeapsa cu moartea este un omor premeditat. În Moldova pedeapsa cu moartea nu este aplicata de la inceputul anilor ’90 ai secolului trecut, iar in 2006 Parlamentul a modificat alin. 3 art. 24 al Constitutiei statului si a exclus posibilitatea aplicarii pedepsei cu moartea. Moldova a devenit o tara libera in ceea ce priveste pedeapsa cu moartea! Însa in lume exista inca multe state si teritorii, in care oamenii nu se pot simti in siguranta, in care pedeapsa cu moartea poate fi aplicata oponentilor politici, infractorilor minori, precum si in rezultatul unor procese de judecata inechitabile. Cu cit mai multe persoane pledeaza pentru pastrarea vietii unei persoane concrete, sau pentru abolirea pedepsei cu moartea intr-o tara concreta, cu atit sunt mai multe sanse ca vom salva viata cuiva. Si cu atit mai repede toata lumea va fi salvata de omorurile cu singe rece! Din aceasta cauza vocea fiecarei persoane, inclusiv si din Moldova, este foarte importanta!”, a afirmat Evghenii Golosceapov, Director Executiv Amnesty International Moldova.

Amnesty International militeaza impotriva pedepsei cu moartea in toate cazurile, fara exceptii, indiferent de caracterul crimei, caracteristicile infractorului sau metoda aplicata de catre stat pentru executarea detinutului. Pedeapsa cu moartea este incalcarea cea mai grava a drepturilor omului. Este omorul premeditat, cu singe rece, savirsit de catre stat in numele justitiei, prin care se incalca dreptul la viata, un drept consfintit in Declaratia Universala a Drepturilor Omului. Este cea mai cruda, inumana si degradanta pedeapsa.

Pedeapsa cu moartea este discriminatorie si deseori aplicata neproportional impotriva saracilor, minoritatilor si a membrilor comunitatilor rasiale, etnice si religioase. Aceasta este impusa si aplicata in mod arbitrar. Încercarile statului de a selecta crimele si infractorii ”cei mai rai dintre cei mai rai” dintre miile de omoruri comise in fiecare an duce inevitabil la inconsecvente si erori, lacune iremediabile exacerbate de discriminare, neglijenta in urmarirea penala si reprezentare juridica inadecvata. Atita timp cit justitia umana ramine a fi failibila, riscul de executare a persoanelor nevinovate nu va putea fi eliminat. Amnesty International solicita in continuare abolirea pedepsei cu moartea in intreaga lume.

Militind impotriva pedepsei cu moartea Amnesty International nu incearca in nici un fel sa minimizeze sau sa treaca cu vederea crimele pentru care au fost condamnati la moarte infractorii. Daca ar fi facut acest lucru, inseamna ca majoritatea tarilor astazi sustin crimele violente, fapt care este absurd. În calitate de organizatie profund preocupata de victimele abuzurilor drepturilor omului, Amnesty International nu urmareste sa ignore suferinta familiilor celor care sunt victime ale crimelor, fata de care are cea mai mare compasiune. Totusi, finalitatea si cruzimea inerente pedepsei cu moartea fac ca aceasta sa fie incompatibila cu normele comportamentului civilizat din zilele noastre. Pedeapsa cu moartea este o reactie inadecvata si inacceptabila la crimele violente.

Totodata, cercetarile stiintifice nu au reusit sa gaseasca dovezi convingatoare ale faptului ca pedeapsa cu moartea previne crimele mai eficient decit alte sanctiuni. Concluzia celor mai recente studii  despre relatia dintre pedeapsa cu moartea si rata crimelor, realizate de  catre Organizatia Natiunilor Unite in 1988 si actualizate in 1996 si 2002, este urmatoarea: "...cercetarile nu au adus dovezi stiintifice care sa sustina faptul ca executiile au un efect de prevenire mai mare decit detentia pe viata si este putin probabil ca aceste dovezi vor exista in viitor. Dovezile nu sustin ipoteza privind efectul de prevenire a crimelor”.

Cel mai important fapt referitor la drepturile omului este ca ele sunt inalienabile, sunt acordate in mod egal fiecarei persoane indiferent de statut, etnie, religie sau origine. Nimeni nu poate fi privat de aceste drepturi, indiferent de cimele pe care le-a comis. Drepturile omului se aplica atit celor mai rai, cit si celor mai buni dintre noi, ele exista pentru a ne proteja pe toti. Ele ne salveaza de noi insine.

 

www.amnesty.md