O usoara imbunatatire a accesului la informatiile oficiale pe parcursul trimestrului trei



Centrul Acces-InfoAparatul Guvernului, un sir de ministere, consilii raionale, Procuratura Generala, alte institutii statale au intreprins mai multe actiuni concrete pentru eficientizarea accesului la informatiile publice, ca urmare a celei de-a doua evaluari trimestriale, realizate de Centrul "Acces-info" si un grup din 14 experti, creat in cadrul Programului de Consolidare a Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile in Moldova si administrat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare.

Un pas pozitiv in trimestrul trei poate fi considerata implicarea activa a Guvernului la evenimentele prilejuite de Zilele dreptului de a sti (22-28 septembrie). Analistii au remarcat ca reprezentantii mai multor institutii publice de nivel central, raional si local, organizatii nonguvernamentale, biblioteci au participat la organizarea si desfasurarea  conferintei anuale "Accesul la informatie: legislatie, realitate, perspective", altor evenimente similare, inclusiv seminare, training-uri, "mese rotunde", "zile ale usilor deschise" etc., care au avut loc in toate raioanele. Un alt pas pozitiv este faptul ca Parlamentul a deblocat, in sfirsit, proiectul Legii privind transparenta in procesul decizional si l-a inclus in agenda dezbaterilor in plen din luna curenta.

Totusi, evaluarea din trimestrul trei este departe de a fi una complet pozitiva. Astfel, grupul de experti, sub egida Centrului "Acces-info", indica un sir de probleme majore, cea mai grava fiind lipsa unui mecanism clar si eficient de comunicare cu publicul, care ar facilita procesul informational, mentinerea unui dialog interactiv permanent intre institutiile de stat si cetateni, astfel, incit acestia sa poata participa plenar la toate etapele procesului de elaborare a deciziilor. Alte deficiente tin de:

  • continutul informational insuficient al paginilor-web oficiale ale institutiilor publice;
  • refuzurile frecvente in procesul de furnizare a informatiilor publice, inclusiv in cazurile cind acestea sint solicitate de catre jurnalisti;
  • nerespectarea unor decizii judecatoresti in domeniul accesului la informatie;
  • atitudinea neadecvata a unor institutii desconcentrate si comisariate de politie raionale fata de solicitantii de informatie, considerind, in mod eronat, ca nu au obligatia directa de a furniza informatii, precum ca aceasta ar tine de competenta structurilor ierarhic superioare;
  • ineficienta campaniilor in vederea sensibilizarii opiniei publice, desfasurate de institutiile statale si organizatiile nonguvernamentale in domeniul drepturilor omului, inclusiv a dreptului la informatie, ceea ce genereaza pasivitatea in rindurile cetatenilor.

Grupul de experti a estimat nivelul accesului la informatiile oficiale in Moldova pe parcursul trimestrului trei al anului 2008 cu 2.36 puncte, ceea ce indica o usoara imbunatatire in comparatie cu evaluarea din trimestrul doi, care a constituit 2.12 puncte, iar cea din primul trimestru - 2.09 puncte. (Evaluarea a fost efectuata la o scara de la 0 la 5 puncte (maximum).

 
Pentru informatii suplimentare, va rugam, contactati Centrul "Acces-info" la tel.: (37322) 28-13-94, sau pe Vasile Spinei, directorul de proiect la e-mail: accesinfo1@yahoo.com.

####

Programul Consolidarea Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova (CCMSCM), este finantat de Guvernul S.U.A. prin intermediul Corporatiei Provocarile Mileniului si administrat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID). CCMSCM este implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED), cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX).


Cu finantarea de la Guvernul SUA, USAID acorda asistenta economica si umanitara in mai mult de 100 de tari pentru un viitor mai bun pentru toti.