ONG de media condamna maltratarea cameramanului PRO TV Chisinau de catre politisti



"Organizatiile neguvernamentale de media condamna cu fermitate cazul iesit din comun care s-a produs la sectorul de politie Buiucani al capitalei, cand un cameraman PRO TV a fost retinut nemotivat si batut de catre politisti", se arata intr-o declaratie semnata de 9 organizatii neguvernamentale de media din Moldova.

Potrivit declaratiei citate, Mihai Sambra, care este operator la PRO TV Chisinau, a fost retinut in strada si dus la comisariatul de politie Buiucani, unde a fost batut cu bestialitate de catre politisti pana si-a pierdut cunostinta. Potrivit medicului legist, cameramanul s-a ales cu comotie cerebrala si are nasul fracturat.

Administratia postului PRO TV nu exclude faptul ca  operatorul a fost retinut dupa ce acesta a filmat protestele Partidului Liberal in fata Ambasadei Rusiei la Chisinau.

ONGE de media cer organelor abilitate sa investigheze cazul si sa sanctioneze persoanele ce se fac vinovate de agresiunea la adresa jurnalistilor de la PRO TV.

„Solicitam, totodata, organismelor nationale si asigure respectarea drepturilor si libertatilor jurnalistilor in exercitarea misiunii lor publice.  Ne adresam pe aceastaa cale organismelor internationale, ambasadelor acreditate la Chisinau, sa ia atitudine fata de incalcarile flagrante ce se multiplica in R. Moldova pe segmentul exercitarii obligatiilor profesionale ale jurnalistilor" , se arata in declaratia semnata de Asociatia Presei Electronice, Asociatia Presei Independente, Centrul Independent de Jurnalism, Centrul de Investigatii Jurnalistice, Uniunea Jurnalistilor din Moldova, Centrul Tanarului Jurnalist din Moldova, Portalul de stiri UNIMEDIA.md, Comitetul pentru Libertatea Presei, Centrul „Acces-info".

Pe de alta parte, Procuratura generala a difuzat un comunicat in care se mentioneaza ca „in rezultatul investigatiilor, inclusiv prin audierea video a martorilor oculari, afirmatiile lui M. Sambra privind pretinsele actiuni de tortura intreprinse de colaboratorii politiei in privinta sa inca nu s-au confirmat".

Procuratua afimra ca, din declaratiile persoanelor audiate rezulta ca in seara zilei de 08.10.2008, operatorul PRO TV, fiind in stare de ebrietate, la locul de domiciliere, a initiat un conflict cu mai multi studenti de la Colegiul de muzica „Stefan Neaga" pe care i-a injosit.

„În scopul curmarii actiunilor huliganice ale lui Sambra, in jurul orei 21:30, in preajma magazinului - bar „VEGA" din str. H. Botiev 4/3 unul dintre studenti i-a cauzat lui Sambra vatamari corporale sub forma de comotie cerebrala, contuzia tesuturilor moi in regiunea fetei si fractura oaselor nazale cu deplasare. Ulterior, aproximativ la ora 24:00, in incinta caminului in care domiciliaza, continuind actiunile huliganice, Sambra a agresat verbal o studenta. Starea de ebrietate si prezenta vatamarilor corporale la Sambra a fost confirmata de medicul Spitalul Clinic Municipal de Urgenta, care a acordat asistenta medicala necesara la 09 octombrie 2008, ora 14:20. Potrivit medicului, din spusele lui Sambra, ultimul a contractat vatamarile corporale in rezultatul maltratarii sale de catre politisti", se aratain comunicatul Procuraturii generale.

În conditiile expuse, Procuratura urmeaza sa-l audieze pe Sambra referitor la circumstantele cazului, dupa care va decide asupra inceperii sau refuzului in pornirea urmaririi penale. În comunicat se mai mentioneaza ca „Procuratura se va expune si privitor la actiunile huliganice intreprinse de Sambra in privinta studentilor Colegiului de muzica „Stefan Neaga"".

 

http://www.interlic.md