Primul seminar juridic pentru părinți/tutori ai persoanelor cu dizabilități intelectuale



Sâmbătă, 18 iulie, în incinta centrului de zi al A.O. Speranță și Sănătate a avut loc primul seminar din cadrul proiectului "Protecția juridică a părinților/tutorilor și a persoanelor cu dizabilități intelectuale și acordarea asistenței juridice în vederea asigurării drepturilor persoanelor cu dizabilități”.

Scopul proiectului: Creșterea nivelului de alfabetizare juridică a grupului țintă, precum și îmbunătățirea condițiilor pentru integrarea lor socială.

Pentru atingerea scopului proiectului, în decurs de 2 ani vor fi organizate 16 seminare cât și consultații individuale pentru părinți/tutori ai persoanelor cu dizabilități intelectuale.

Primul seminar "Dispoziții generale privind drepturile omului" a avut un caracter informativ și a avut ca scop evaluarea cunoștințelor legale a publicului țintă, precum și alegerea domeniilor prioritare pentru următoarele seminare. Totodată, au fost înregistrați și programați beneficiarii pentru consultațiile individuale în funcție de gravitatea și urgența solicitării. Întrebările adresate Consultantului Juridic sunt foarte diferite, de la evaluarea procentului de capacitate în muncă până la cazuri reale de transmitere a proprietăților dupa deces și verificarea comisiei persoanelor de sub tutelă.

La seminar au participat peste 30 beneficiari – părinți/tutori ai persoanelor cu dizabilități, persoane cu dizabilități, cât și reprezentanți ai altor ONG-uri.

Ne bucură mult faptul, că mai multe organizații, atât din sectorul societății civile, cât și publice și-au arătat interesul de a colabora pentru a atinge obiectivele proiectului.

Astfel, dorim să aducem mulțumiri:

-          Dnei Aurelia Grigoriu și reprezentanților de la Curtea Publică a Republicii Moldova,

-          Dn. Igor Muntean, Oficiul Avocatului Poporului (Ombudsman) RM,

-          Dn. Zaharia Ruslan - Șeful servicii și prestații, Directia generală asistenţă socială centru,

-          Dn. Iurie Gheorghița, Vice Președinte Uniunea Organizațiilor Persoanelor cu Dizabilități din Republica Moldova,

-          Dnei Virginia Iaparea, Președinte OPADPDPS

Seminarul a fost moderat de Consultantul Juridic, Cazacu Doina și avocatul Cernomoreț Serghei. Următorul seminar va avea loc în luna septembrie cu tematica: Stabilirea tutelei după decesul părinților.

Pentru mai multe informații și/sau participare, puteți apela la tel. 022 71 85 74 sau vizita pagina Facebook (https://www.facebook.com/pages/Hope-And-Health/162055090495813)

Acest proiect este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin A.O. ”Speranță și Sănătate” şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.