Alianța Studenților din Moldova lansează un nou proiect: „Mobilitate academică prin intermediul programului Erasmus +”



201411 ME Conference Header

Alianța Studenților din Moldova (ASM), în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului din Moldova, lansează proiectul  „Mobilitate pentru o mai bună învățare”, care  are drept scop promovarea, facilitarea și monitorizarea mobilității academice internaționale a studenților originari din Republica Moldova și viceversa.

Proiectul are drept obiectiv este promovarea și monitorizarea mobilităților internaționale în rândul studenților și îmbunătățirea experienței de mobilitate academică a unui număr de 50 de studenți.

În cadrul  proiectului vor fi identificate șapte grupuri de iniţiativă din șapte universităţi care desfăşoară proiecte de mobilitate academică. Aceste grupuri vor fi instruite şi asistate pentru a se înregistra sub forma structurilor Erasmus Students Network, rețea europeană de promovare și monitorizare a programelor de mobilitate studențească. Ulterior, toate aceste structuri create în universități vor monitoriza și colecta date privind mobilitățile existente și vor contribui la promovarea posibilităților existente și vor oferi suport pentru tinerii care pleacă, respectiv vin într­un schimb internațional.

Pentru a facilita procesul de informare a studenţilor cu privire la oportuniăţile de mobilitate academică în cadrul programului Erasmus + ASM va contracta un expert care va elabora un ghid  ce va conține informații utile pentru tinerii care doresc să beneficieze de un program de mobilitate internațională. Prin elaborarea ghidului privind mobilitățile existente în cadrul programului Erasmus + vor fi create și primele instrumente de ghidare pentru tineri care vor să beneficieze de oportunitățile oferite de acest program până în 2020. Astfel, importanța lui nu se va diminua odată cu trecerea timpului, dar va fi utilizat de tineri ca un instrument de bază în ghidarea și orientarea în cadrul programului.

Strategia ”Mobilitatea pentru o mai bună învățare” aprobată în cadrul  conferinței ministeriale anuale ale țărilor semnatare ale Tratatului Bologna din 2012 din București, prevede că  fiecare minister își asumă rolul de a contribui la diversificarea posibilităților de mobilitate academică și promovarea acestora în rândul studenților. Astfel, activitățile aferente prezentului proiect vor contribui semnificativ la realizarea acestui deziderat, prin implicarea directă a studenților în tot procesul. Studenții vor putea singuri să își ghideze și consilieze semenii lor, să implementeze activități în parteneriat cu alte structuri similare de peste hotare și să crească imaginea și prestigiul învățământului superior din Republica Moldova.     

Proiectul este implementat de A. O. Alianța Studenților din Moldova cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului în cadrul Programului de Granturi 2015.

Pentru mai multe informații ne găsiți pe pagina de facebook.com