O femeie de 32 de ani risca sa fie decazuta din drepturi parintesti



Elena Onofras din Chisinau risca sa fie decazuta din drepturi parintesti, deoarece abuzeaza de alcool si isi neglijeaza copiii. Despre aceasta au comunicat autoritatile municipale pentru protectia drepturilor copilului. Procuratura Generala investigheaza situatia si urmeaza sa se pronunte pe marginea acestui caz.  

Dupa indelungate sesizari din partea vecinilor, cei doi copii, cu varstele de 5 luni si 8 ani, au fost preluati in septembrie de catre institutiile de protectie pentru copii. Potrivit autoritatilor pentru protectia drepturilor copilului, acestea au facut tot ce le-au stat in puteri pentru a le proteja drepturile. „Tinara mama nu a facut nimic pentru a imbunatati situatia propriilor copii”, a declarat Aneta Tcacenco, sefa Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului din sectorul Rascani. 
Unii dintre vecini pun la indoaila promtitudinea autoritatilor in solutionarea grabnica a cazurilor de incalcare a drepturilor copiilor. A fost nevoie de circa un an pentru ca acestea sa intervina si sa ia atitudine.  

"Femeia este bolnava de alcoolism cronic, iar copilul a fost nascut prematur cu bronsita pneumonica", a comunicat Tamara Ciobanu, medicul de familie din cadrul Centrului Medicilor de Familie Nr.10. Tot ea sustine ca mama il nascuse pe Maxim in stare de ebrietate, iar medicii l-au externat dupa 3 saptamani. Potrivit vecinilor, cei 2000 de lei primiti drept indemnizatie au fost “bauti” de Elena si concubinul sau Victor in doar doua zile.


Primul baiat de 8 ani nu a fost scolarizat, acesta a fost vazut de vecini ca practica cersitul si ca, in ultimul timp, acesta devenise foarte violent, din cauza ca l-ar fi abuzat sexual un grup de adolescenti. Mama baiatului nu a luat vreo atitudine pentru a intenta un dosar impotriva violatorilor. Baiatul nu si-a vazut tatal, tot vecinii il observa, de cele mai dese ori, beat.  

Elena, institutionalizata dupa moartea mamei sale la doar 4 ani, s-a aratat foarte indignata ca autoritatile i-au „rapit” copiii. Aceasta s-a intors intr-o buna zi acasa si a fost disperata sa nu-si gaseasca odraslele in ograda. “Nu doresc ca copiii mei sa-i creasca internatul, unde in fiecare zi, eram batuta. Chiar daca beau si fumez, ei trebuie sa stea langa mine”.  Potrivit Directiei Municipale pentru Protectia Drepturilor Copilului, aproape 500 de parinti au fost decazuti, in anul curent, din drepturi parintesti. 

Natalia Ghilascu