Tinerii defavorizati sint ajutati sa supravietuiasca



Edinet, 01 octombrie 2006. La Edinet a fost lansat oficial programul „Start in Viata Independenta" ce vizeaza sustinerea tinerilor defavorizati din regiunea de nord a Republicii Moldova: orfanilor, absolventilor gimnaziilor-internat si scolilor profesionale, a  victimelor traficului de fiinte umane, a tinerilor din familiile social-vulnerabile si celor lipsiti de grija parinteasca. Acesti tineri vor fi pregatiti pentru viata independenta. Fiind cazati in locuinte gazduite inchiriate, ei vor beneficia de consiliere psihosociala si juridica, sustinere in procesul de angajare in cimpul muncii, educatie pentru dezvoltarea personala, a deprinderilor de viata independenta si alte servicii.

„Pe durata sederii la Centru de Reintegrare Sociala a Tinerilor „Alternativa" (CRST „Alternativa") beneficiarii au posibilitatea de a invata sa duca un mod de viata independent, zice Liliana Samcov, directorul acestei institutii. Ei invata comportamente pro-sociale, ceea ce presupune gestionarea bugetului personal, deprinderi de autoingrijire, prepararea bucatelor. Acestea, dar si alte lucruri pe care le invata la Centru, ii ajuta sa capete abilitati in viata de zi cu zi. La iesirea din sistemul de servicii al CRST „Alternativa" unii dintre tinerii care au facut economii de bani din salariu si ajutorul financiar oferit de centru isi inchiriaza o camera si tind spre a duce un mod de viata independent. Însa, cca. 80 %  dintre tineri nu dispun de conditii sigure pentru viata independenta (job stabil, locuinta, un minim de resurse materiale necesare pentru viata). O mare parte din problemele tinerilor in dificultate sunt provocate de lipsa unei etape tranzitorii in procesul de reintegrare sociala a acestora: de la CRST la o locuinta stabila.

Ca urmare a lipsei unor locuinte sociale garantate de stat si a dezinteresarii APL (primariei or. Edinet si Consiliului Raional Edinet) in sustinerea tinerilor dezavantajati plasati in CRST „Alternativa", cei din urma de cele mai dese ori se intorc la modul de viata practicat de pina la intrarea in sistemul de servicii specializate ale centrului: vagabondaj, abuz de receptivitatea persoanelor care intentioneaza sa-i ajute, incalcari ale normelor ordinii publice, infractionalitate, comportament riscant, migratie ilegala in cautarea unei surse pentru existenta, care se soldeaza, de regula, cu traficul de fiinte umane, si alte consecinte ale sub-existentei unui tanar lipsit de familie si sustinerea statului."

Programul „Start in Viata Independenta", implementat de  Asociatia Obsteasca „Demos"  cu suportul financiar al Caritas Elvetia si Directiei Elvetiene pentru Dezvoltare si Cooperare, are misiunea de a oferi tinerilor dezavantajati oportunitati noi pentru o trecere mai sigura la viata independenta.
   

*** *** ***


Pentru contact: Liliana Samcov, coordonator program „Start in Viata Independenta", tel 24018; GSM: 069015176, e-mail: enterdemos@yahoo.com

*** *** ***


Asociatia Obsteasca „Demos" este o organizatie necomerciala ce activeaza la nivel regional. scopul general al asociatiei este crearea conditiilor de viata si dezvoltare a tinerilor din regiunea de nord a Republicii Moldova si integrarea a lor sociala.

Asociatia activeaza din 2001. În aceasta perioada au fost realizate in beneficiul comunitatii 8 proiecte, pentru care s-au colectat fonduri in marime de 2 mln 893 mii 868 lei.

Asociatia a atras finantari in beneficiul primariei orasului Edinet in valoare de 576 919 lei.
„Demos" este recunoscuta de Ministerul Justitiei Republicii Moldova drept Asociatie de Utilitate Publica.