În Regiunea Centru continuă formarea capacităților operatorilor economici



FotorCreated

Astăzi, 06 iulie 2015, la Ialoveni a avut loc seminarul  „Achiziții publice – oportunitățile sectorului privat prin  optimizare și asociere” organizat pentru reprezentanții sectorului privat din centrul țării. În cadrul acestei întruniri, Anja Theurer, expert international Sequa, a vorbit participanților despre desfăşurarea cu succes a procesului de achiziţii publice prin optimizarea structurii organizaţionale a întreprinderii în Brandenburg, Germania. Aici, expertul străin, s-a referit la cadrul legal în domeniul Achizițiilor publice din țara sa, managementul cunoașterii în cadrul unei întreprinderi, dar și la faptul cum trebuie construită comunicarea cu sectorul public. De asemenea, Anja Theurer, a accentuat faptul că consorţii de ofertanţi pentru IMM sînt mai puternici împreună.

Mr. Torsten Stehr, expert international Sequa a relatat reprezentanților sectorului privat din RDC despre reţele corporative şi grupuri de furnizori de servicii –  rezultatul unei cooperări de succes între CCI şi IMM.

Experții locali în achiziţii publice La eveniment au participat reprezentanții Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Agenției, Agenției Achiziții Publice (AAP), Camerei de Comerț și Industrie (CCI), Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) și reprezentanții sectorului privat din regiunea Centru.

Sergiu Golovco, specialistul în achiziții publice al ADR Centru și moderatorul evenimentului a informat participanții la seminar despre particularităţile acordului de asociere utilizat în procedurile de achiziţie publică în RM. Aceasta a specificat că una din modalităţile legale prin care operatorii economici pot participa în cadrul procedurilor de achiziţie publică este aceea a ofertei comune. Operatori economici au dreptul de a se asocia cu scopul de a depune oferta comună, fără a fi obligaţi să îşi legalizeze din punct de vedere formal asocierea. Specialistul ADR Centru a mai menționat că legislația in domeniul achizițiilor publice nu limitează numărul asociaților.

La finele întrunirii reprezentantul ADR Centru a menționat că: "Evenimentul de astăzi a fost desfășurat cu succes și a evidențiat oportunitățile sectorului privat în ceea ce privește achizițiile publice. Cu suportul partenerilor de dezvoltare, astăzi, avem realizat un proiect de succes în domeniul achizițiilor publice prin organizarea licitațiilor în asociere sau consorții, care a avut drept scop îmbunătățirea capacităților prin colaborarea CCI-urilor și MMI-urilor în special ce ține de experiențele internaționale cît și cele naționale. Implementând acest proiect în Regiunea Centru, dar și participând și organizând numeroase instruiri în teritoriu am diseminat informația și am asigurat asistență atât APL-urilor, cât și sectorului privat în acest domeniu". 

Suportul complementar pentru sectorul privat este acordat de compania de consultanţă Sequa, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI) și filialele sale locale. Evenimentele au loc cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, oferit în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi Agenţiilor de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Centru şi Sud.