Un ONG solicita partidelor politice sa includa legea lustratiei in programele electorale



hydepark.gifAsociatia Hyde Park face apel la intreaga clasa politica moldoveneasca sa demonstreze maturitate si curaj, sa includa in programul electoral lustratia ca obiectiv si sa se angajeze public ca in viitorul Parlament sa voteze o lege cu astfel de subiect. ONG-ul argumenteaza ca “in toate statele din Europa de Est care au vocatie europeana un astfel de proces a avut loc de mai mult timp”. “Totalitarismul este o greseala grava a istoriei si din ea trebuie sa invatam cum nu e bine sa fie guvernata o tara, cum nu trebuie sa fie condus un popor”, mai remarca semnatarii apelului.

“Cei care de dragul bunastarii au comis fapte ce au dus la distrugerea de vieti si destine umane fara vina acum nu mai au voie sa repete aceste greseli, sa ne puna in pericol prezentul si viitorul”.

“Credem ca desecretizarea arhivelor partidului unic bolsevic-comunist, ale NKVD si KGB, precum si actele emise de alte organe opresive ale URSS - lagarul sovietic in care s-au comis crime si faradelegi, departe de ochii lumii - ar fi un prim pas spre insanatosirea societatii. Interzicerea prin lege a detinerii unor functii decizionale in stat pentru cei care au elaborat, semnat ordine impotriva initiativelor si a oamenilor liberi, precum si pentru cei care au executat ordine ilegale, nedemocratice, in loc sa se impotriveasca, ar constitui o premisa sigura pentru democratizarea reala a Republicii Moldova, o dovada din partea clasei politice ca regreta si condamna trecutul dictatorial, practicile nedemocratice, ca vrea sa evite repetarea abuzurilor si a crimelor comise in numele statului”, remarca Asociatia Hyde Park.

Sursa: UNIMEDIA