Vocea Femeii pentru Pace si Democratie



Uniunea Presei de Afaceri cu suportul  Programului de Granturi Mici pentru Sustinerea Initiativelor Democratice a Ambasadei SUA a petrecut in raionul Calarasi un  seminar la care au participat  23 femei cu virsta de la 24 - 60 de ani.  Reprezentanti activi au fost din cadrul Administratiei  Publice Locale, profesori, bibliotecari, educatori de la gradinita, reprezentanti ai mass-mediei locale.

Moderatorul si trenerul Lilia Levco a facut o prezentare in Procesul de Comunicare, demonstrind ce este Arta Discursului Public.

Prin modalitatea de desfasurare din prima parte a seminarului  participantii au beneficiat de o informatie vasta cu privire la  procesul de comunicare; importanta feedback-ului;  structura unui discurs;  structura unui argument;  pregatirea pentru discurs precum si  modalitati de lucru cu publicul.

Trainingul nu a avut ca scop doar teoretizarea participantilor, ci si aplicarea practica  a cunostintelor obtinute.
În acest scop s-au efectuat o serie de exercitii ce solicitau aplicarea informatiei asimilate. De exemplu  fiecare participant a fost pus in situatia de a realiza si a prezenta publicului un discurs pe o anumita tema timp de un minut. Seminarul s-a desfasurat  intr-o modalitate foarte interactiva, publicul fiind implicat intr-o serie de discutii  relevante. Nu au lipsit jocurile energizante  si  de team building (consolidare a echipei).

Verificarea feedback-ului in urma primei parti a seminarului s-a realizat prin intermediul evaluarii, care a demonstrat clar impactul informatiei asupra participantilor. Au fost puse intrebari de totalizare, la care participantii raspundeau destul de  activ.

În general publicul a demonstrat un interes deosebit fata de tematica prezentata. Au inteles ca de fapt fiecare persoana este pusa zilnic in situatia de a comunica, iar anumite strategii asimilate le vor facilita in mod esential desfasurarea acestui proces.

Invitatul special, liderul organizatiei de Femei din Alianta Moldova Noastra,  Natalia Ciobanu a prezentat un  Discurs - Training  “Rolul Femeii in Viata Publica si Politica"

Drept consecinte Uniunea Presei de Afaceri a obtinut 23 de  femei bine instruite si  informate in domeniul procesului de comunicare si al rolului ce-l pot avea in viata publica  si politica, care ulterior se vor  antrena in activitati de promovare a rolului ce-l au in societate.

Totodata informatia obtinuta va fi multiplicata, avind o  continuitate in timp si in spatiu a informatiei ce a fost difuzata in cadrul seminarului. Fiecare participant   a primit un ghid,  elaborat de  echipa Uniunii Presei de Afaceri din Moldova, autorul fiind insusi Victoria Vorosciuc, coordonatorul proiectului “Vocea Femeii pentru Pace si Democratie" cu sustinerea financiara a Programului de Granturi Mici pentru Sustinerea Initiativelor Democratice, a Ambasadei SUA, in care este integrata o informatie ampla  referitor la diverse tematici ce au o tenta sociala.

Printre altele a fost posibil de efectuat  si evaluarea situatiei din teritoriu referitor la gradul de informare a femeilor si participare a acestora la procesul decizional.

DemocracyGrantsMoldova@yahoogroups.com