Noua comunitati se implica in organizarea timpului liber pentru copiii din scoli internat



Copiii si profesionisti din 9 comunitati se implica in organizarea timpului liber pentru copiii din scoli internat si pentru semenii lor din comunitate.

Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) in parteneriat si cu suportul CARITAS din Cehia continua dezvoltarea activitatilor de timp liber pentru copiii din 9 comunitati, care invata in gimnazii internat si in scolile comunitare in cadrul proiectului Suport pentru dezvoltarea activitatilor comunitare de timp liber pentru copiii din scoli internat si pentru semenii lor din comunitate.

40 de profesionisti si 95 copii, elevi in gimnazii internat si in scolile din comunitate, in cadrul unor seminare de instruire organizate de CIDDC, sunt pregatiti sa organizeze activitati extracurriculare conform intereselor si necesitatilor tuturor copiilor din comunitate.

Uniti in grupuri mixte, adultii si copiii vor invata sa aplice metode interactive de evaluare a intereselor si necesitatilor copiilor din internate si din scolile din comunitate; vor stabili pasii concreti si vor elabora planul de actiuni pentru dezvoltarea in comunitatile lor a cate 3 cluburi / ateliere / cercuri extracurriculare; vor exersa tehnici de lucru interactive si bazate pe participarea copiilor si dezvoltarea abilitatilor de viata; vor fi instruiti cum sa identifice alte fonduri pentru extinderea activitatilor la nivel local pentru toti copiii doritori sa-si organizeze interesant si util timpul liber.

Bender, Cahul, Carpineni (Hincesti), Cazanesti (Telenesti), Varnita (Anenii Noi) - sunt comunitatile in care CIDDC in parteneriat cu copiii si profesionistii adulti lucreaza din februarie 2007, iar la Cedir-Lunga, Vascauti, Napadova (Floresti) si Popenchi (Ribnita) din iunie 2008.

În primele 5 comunitati enumerate mai sus, copiii din institutiile de tip internat si scolile din comunitate, deja timp de mai mult de 1 an se intilnesc saptaminal, comunica, invata lucruri noi in cadrul a mai multor cluburi de sport si fitness, ateliere foto-video, cercuri de dansuri  si salon de frizerie. De asemenea, absolventii scolilor internat in 2007 si in 2008 au participat la seminare de orientare scolara si profesionala si au fost asistati in pregatirea dosarelor pentru inmatriculare in licee, colegii, scoli profesionale si de meserii. Experienta pozitiva acumulata este multiplicata in celelalte 4 comunitati implicate in proiect din iunie 2008.

Seminarele de pregatire a echipelor locale formate pentru organizarea activitatilor de timp liber vor fi realizate dupa cum urmeaza:
  • 25 - 28 septembrie 2008, com. Holercani (Pensiunea Holercani), pentru echipele din Bender/Varnita, Cahul, Carpineni si Cazanesti
  • 2 - 5 octombrie 2008, la Chisinau (Institutul Muncii, st. Zimbrului 10), pentru echipele din Cedir-Lunga, Vascauti si Napadova
  • 8 - 11 octombrie 2008, com. Cocieri (Baza de odihna „La Popas"), pentru echipa din Popenchi.


Proiectul  Suport pentru dezvoltarea activitatilor comunitare de timp liber pentru copiii din scoli internat si pentru semenii lor din comunitate este implementat de CIDDC in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Tineretului si cu suportul CARITAS din Cehia din fondurile guvernului Republicii Cehe. Scopul proiectului este facilitarea integrarii sociale a copiilor institutionalizati si a altor semeni vulnerabili prin implicarea lor in prevenirea riscurilor sociale si de sanatate.

Alte informatii: Aliona Stepan, Viorica Afteni, Violeta Bulgar (CIDDC) - 71 65 98, 74 78 13, 74 46 00

E-mail: ciddc@yahoo.com    
Web: www.childrights.md