Tinerii sunt parțial mulțumiți de răspunsurile candidaților electorali



Zeci de tineri au participat pe 2 iunie, la o dezbatere publică, la care au luat parte toți cei 10 candidați electorali la funcția de primar al orașului Soroca. Pentru început, concurenții electorali și-au prezentat platforma electorală, după care au răspuns la întrebările moderatoarei și participanților. La finalul dezbaterilor, fiecare candidat a avut ocazia să adreseze câte un mesaj final alegătorilor.

Astfel, candidaților li s-a propus să răspundă la următoarele întrebări:
1. Câți candidați din lista Dvs electorală sunt tineri?
2. Cum Dvs ca primar de Soroca veți contribui la crearea locurilor de muncă?
3. Cum credeți, Palatul de Cultură din orașul Soroca este valorificat eficient și ce planificați dvs în viitor în domeniul agrement și cultură?
4. Cum planificați în viitor să consultați tinerii în deciziile pe care le va lua Consiliul orășenesc Soroca și considerați că tinerii au fost implicați și consultați suficient în procesul de luare a deciziilor din cadrul Consiliului orășenesc Soroca ?
5. Care este cea mai actuală problemă a tinerilor din orașul Soroca și cum o veți soluționa?

Pe lângă acestea, candidații au oferit un feed-back și la întrebările adresate de tinerii prezenți în sală, care s-au dovedit a fi îndrăznețe și pe alocuri incomode pentru pretendenții la fotoliul de primar. Unul din tineri, voluntar al Centrului DACIA, Mihai Hangan, s-a adresat către unul dintre candidați cu întrebarea de ce se fac presiuni asupra studenților, care au alte preferințe politice, decât cele pe care le împărtăşesc unii lideri de partid. Drept replică, candidatul electoral a menționat că nu cunoaște despre aceste incidente și că, se va documenta în acest sens. “Sunt mulțumit de faptul că am participat la dezbatere. In cadrul unor asemenea activități, ești mai aproape de candidații electorali și ai posibilitatea să le asculți planurile și viziunile pentru a rezolva cele mai stringente probleme ale orașului Soroca. Desigur că, nu mi s-au părut sinceri toți candidații. Unii au luat probleme generale și le-au atribuit orașului Soroca. Alții au dat răspunsuri mai concrete. Noi, tinerii, ne dorim mai mult”, a spus Mihai, care a accentuat că și-ar dori ca tinerii să fie mai curajoși și ca un număr mai mare de tineri să-și înainteze candidatura la funcția de primar sau consilier în viitoarele alegeri.

“M-am așteptat ca să mi se răspundă concret la întrebare, iar tinerii să vadă dacă candidații electorali cunosc care sunt activitățile pe care le-a realizat Consiliul Local al Tinerilor din orașul Soroca în ultima perioadă. Foarte puțini din ei ne-au enumerat câteva activități, însă, cred că data viitoare, vom veni și noi cu mai multe inițiative și le vom da șansa să se implice și să ne susțină. Doresc succese tuturor candidaților electorali și sper să câștige cel mai competent”, a reiterat președintele Consiliului Local al Tinerilor din Soroca, Gulisada Chistol, tânăr lider formator de opinie, în cadrul proiectului “Viitorul ales de tineri”.

O altă tânără, Ruxanda Tomac, a precizat că, dezbaterile publice au jucat un rol decisiv asupra alegerii candidatului căruia îi va oferi votul său de încredere. “Este pentru prima dată când particip la dezbateri electorale și pentru prima dată în acest an voi merge la vot. După prezentarea pe care au susținut-o candidații, am tras propriile concluzii și m-am decis pe cine voi vota. Îndemn tinerii să studieze cu atenție platforma candidaților electorali înainte de vot”.

Vă informăm că, la Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Orășenești Soroca sunt înscriși 10 candidați la funcția de primar al orașului Soroca, dintre care unul este candidat independent. În lista candidaților la funcția de consilier în cadrul Consiliului orășenesc Soroca figurează 10 partide politice şi doi candidaţi independenţi. Este de menţionat faptul că, nici un tânăr nu a candidat în acest an la funcţia de primar al oraşului Soroca. Mai mulți tineri candidați se regăsesc pe lista consilierilor orășenești, propuși de către o parte din formațiunile politice.

Ședința de dezbatere publică a candidaților electorali a fost organizată în cadrul proiectului „Viitorul ales de tineri”, susținut financiar de Departamentul de Stat al SUA și implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Scopul proiectului este dezvoltarea oportunităților de participare şi implicare activă în viaţa comunităților pentru tinerii cu vârsta de până la 30 ani din localitățile raionului Soroca.

Mai multe detalii aflați, accesând site-ul youthsoroca.md.