Tinerii aleg să meargă la vot!



Aceasta a fost decizia unanimă a tinerilor de la Liceul Teoretic “Ion Creangă” care au participat la trei sesiuni de informare, în cadrul proiectului "Viitorul ales de tineri", inclusiv a celor de la Liceul Teoretic “Petru Rareș”, unde au avut loc alte patru sesiuni în cadrul aceluiași proiect și ai Liceului Teoretic „Constantin Stere” din orașul Soroca, unde au fost susținute trei sesiuni de informare și sensibilizare a tinerilor în privința participării lor la alegerile locale din 14 iunie curent.

Participanților la sesiune li s-a comunicat că, votarea în ziua alegerilor se va efectua între orele 07.00 şi 21.00.Pe lângă faptul că participanții au luat cunoștință cu principiile votului și procesul de votare, tinerii au fost inițiați în regulile pe care trebuie să le respecte orice birou al secției de votare.

Responsabilitatea pentru organizarea votării, pentru secretul exprimării voinţei alegătorilor, pentru amenajarea localurilor şi pentru menţinerea ordinii cuvenite o poartă biroul electoral al secţiei de votare. În ziua alegerilor, fiecare alegător votează personal. Votarea în locul altor persoane nu se admite. Biroul electoral al secţiei de votare înmânează alegătorului buletinul de vot, conform listei electorale, numai la prezentarea actului de identitate.

“Tinerii au fost entuziasmați de cele auzite și au primit un stimul de a participa la alegerile locale, pentru a-și alege un primar pe potrivă. Ei s-au dovedit a fi parțial informați, însă până la finalul sesiunii, au reușit să-și completeze cunoștințele”, a spus tânărul lider formator de opinie, Ion Pogorevici, care a realizat sesiuni de informare la Liceul Teoretic “Ion Creangă” și Liceul Teoretic „Constantin Stere”.

Vă reamintim că vârsta de participare la vot este de la 18 ani, de acest drept beneficiind orice cetățean al Republicii Moldova, cu excepţia celor privaţi de acest drept în modul stabilit de lege.

„Votul tău e cel mai tânăr!” este motoul campaniei de informare și sensibilizare a tinerilor, care se desfășoară în luna curentă în localitățile raionului Soroca, în cadrul proiectului ”Viitorul ales de tineri”, finanțat de Departamentul de Stat al SUA și implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Scopul proiectului dat este de a dezvolta oportunitățile de participare și implicare activă în viața comunităților pentru tinerii cu vârsta de până la 30 ani din localitățile raionului Soroca.

Pentru mai multe detalii, accesați site-ul Centrului DACIA: youthsoroca.md.