„Promovarea participării tinerilor la luarea deciziilor și dezvoltarea comunității din zonele rurale ale Găgăuziei”



Vulcănești

Asociația Obștească pentru Dezvoltarea Antreprenorialului Feminin „Succes” începînd din luna ianuarie 2015 a dat startul  proiectului: „Promovarea participării tinerilor în luarea  deciziilor și dezvoltarea comunității din zonele rurale ale Găgăuziei”.

Programul presupune implicarea și participarea înaltă a tinerilor în comunitățile rurale.  Astfel, se dorește, creșterea nivelului de sensibilizare față de problemele cu care se confruntă tinerii în viața de zi cu zi, dar și nivelul de participare și implicare la nivel local a minorităților naționale.

O atenție deosebită în cadrul inițiativei este acordată tinerilor, deoarece în calitate de generație viitoare pot contribui la crearea unei societăți mai bune și construirea propriului viitor prin formarea și dezvoltarea capacităților de implicare activă în rezolvarea problemelor.

Pînă în momentul dat în cadrul inițiativei au fost realizate un set complex de ateliere tematice axate pe participare civică în cele 5 comunități din sudul Republicii (Ceadîr–Lunga, Cazaclia, Gaidar, Vulcănești și Cairaclia, UTA Găgăuzia).

Astfel, un număr de 100 de tineri au beneficiat 9 zile pline de dezvoltare a capacităților și inițiativelor personale pe subiecte precum: mobilizare comunitară, Motivarea voluntarilor, Care sunt problemele comunității?, Care sunt problemele participării? fiind instruiți de 5 facilitatori pregătiți de experții APDAF Succes.

Acum tinerii din comunitățile implicate sunt mult mai pregătiți și încrezători în forțele proprii și se află în perioada de pregătire pentru Campania acționam pentru că ne pasă, care presupune realizarea unor proiecte mici în folosul întregii comunități.

Proiectul este realizat cu susținerea Ministerului Afacerilor Externe al Cehiei în cadrul Programului Transition, implementat de APDAF „SUCCES”, în parteneriat cu Caritas Republica Cehă.