APEL către ONG-urile din Chişinău: Să fim solidari cu natura cu ocazia Zilei Mediului!

La nivel mondial, în fiecare an, pe data de 5 iunie se marchează Ziua Mediului. Această zi a fost declarată Ziua Mondială a Mediului în urma desfăşurării primei conferinţe a Naţiunilor Unite privind omul şi mediul înconjurător care a avut la Stockholm în 1972 şi care a reunit reprezentanţi ai 113 naţiuni.

camAceastă zi se marchează în mai bine de 100 de ţări  ale lumii şi constituie un prilej pentru instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, asociaţiile de tineret, organizaţiile non-guvernamentale, întreprinzători, inclusiv mass-media de a se mobiliza prin manifestări comune, menite să atragă atenţia asupra necesităţii protejării componentelor de mediu.

Anul acesta, pe data de 5 iunie 2015, Centrul Naţional de Mediu organizează o campanie de salubrizare a malurilor rîului Bîc, acţiune dedicată Zilei Mondiale a Mediului. Acţiunea se va desfăşura în segmentul str. Calea Basarabiei spre ieșire din mun. Chișinău, care este o zonă extrem de poluată cu deşeuri menajere solide şi va începe la orele 14.00.

Facem un apel către toate ONG-urile care îşi desfăşoară activitatea în municipiul Chişinău, să se alăture acestei acţiuni practice de Ziua Mediului.

Rîul Bîc a devenit un canal de transportare a apelor reziduale a municipiului Chişinău spre fluviul Nistru (care este utilizat pentru irigarea culturilor agricole și pentru adăpatul animalelor domestice, iar populația consumă produse de carne și lactate poluate cu substanțe toxice). Totodată rîul rămîne în viziunea unor persoane un loc de depozitare a deşeurilor. Rîul Bîc necesită a fi salvat, iar prin intermediul acestui apel îndemnăm societatea civilă şi pe toţi cei care nu sunt indiferenţi faţă de soarta rîului, dar şi de propria sănătate, să se alăture campaniei de salubrizare a malurilor rîului Bîc pe 5 iunie 2015. Considerăm că o acţiune practică e foarte utilă în contextul celebrării Zilei Mondiale a Mediului, iar schimbarea calitativă depinde de nivelul de responsabilitate civică, spiritul de echipă şi munca fiecăruia dintre noi.

Vă aşteptăm pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului să curăţăm malurile rîului Bîc de deşeuri, demonstrând cu toţii că ne pasă de viitorul nostru şi că suntem solidari cu Natura!

ONG-urile care doresc să se alăture acţiunii din 5 iunie sunt rugate să ne contacteze în prealabil şi să ne comunice numărul persoanelor care vor participa,  astfel încât să asigurăm fiecare participant cu echipamentul necesar. Persoană de contact: Alla Vacarciuc, Coordonator Comunicare, Centrul Naţional de Mediu, tel: 060 17 63 93, 022 836 7 27, e-mail: alla.vacarciuc@gmail.com