Terenuri de siguranță rutieră în Comrat și Lăpușna



La data de 19 și 20 mai 2015, Automobil Club din Moldova a organizat în localitățile Comrat și, respectiv, Lăpușna (rn. Hîncești) inaugurarea terenurilor siguranței rutiere pentru copii. Evenimentele s-au desfășurat în cadrul proiectului Moldo-Estonian “Educația practică a siguranței rutiere și construcția terenurilor de siguranță rutieră pentru copiii din Moldova” sub egida Ministerului Afacerilor Externe din Estonia, în conformitate cu Planul Estonian pentru Dezvoltarea Cooperării şi Ajutorului Umanitar 2011-2015.

Aceste terenuri au fost construite ca și urmare a succesului proiectului pilot moldo-estonian din anul 2013 (află mai mult: http://goo.gl/9I3p4h).

Scopul proiectului este reducerea accidentelor rutiere cu implicarea copiilor prin dezvoltarea educaţiei rutiere în Moldova şi construcţia 

terenurilor siguranţei rutiere în baza experienţei estoniene.

Terenurile siguranței rutiere au rol de prevenţie rutieră prin demonstrarea situaţiilor practice în trafic (reprezentînd o porțiune a traficului rutier în miniatură), educaţia unui comportament corect pe stradă încă din fragedă copilărie şi, respectiv, evitarea posibilelor tragisme. 

Partenerii proiectului sunt: Automobil Club din Moldova, MTU Trafficprof, Poliția din Estonia și Inspectoratul Național de Patrulare. Proiectul a avut și suport regional: în mun. Comrat – Comitetul Executiv al Găgăuziei, în s.Lăpușna – Consiliul Raional Hîncești.

Terenul din mun. Comrat a fost construit pe teritoriul liceului teoretic “N. Tretiacov” și este cel mai mare dintre toate cele 4 terenuri lansate pînă în prezent în Republica Moldova.

La evenimentul oficial de inaugurare în Comrat au fost prezenți: Bașcanul Găgăuziei - dna Irina Vlah, reprezentantul Dezvoltare și Cooperare a Estoniei în Moldova - dna Olga Goncearova, reprezentanții Poliției Estoniene - Indrek Koemets și Marina Paddar, reprezentanții MTU Tarfficprof - Remo Perli și Aivo Varton, Comandantul Batalionului Sud al INP IGP al MAI – dl Iurie Bursuc, Șeful Direcției Afacerilor Interne a Găgăuziei – dl Serghei Suhodol, reprezentanții ACM și, bineînțeles, elevii.

La evenimentul de lansare a terenului siguranței rutiere la Liceul Teoretic Lăpușna s-au alăturat și Șeful Inspectoratului Național de Patrulare - dl Marin Maxian, directorul Alianței Estice pentru Transport Sigur și Durabil - dna Emma McLennan, reprezentantul Ambasadei Estoniei în Republica Moldova – dl Raul Toomas, Primarul comunei Lăpușna și reprezentanții Consiliului Raional Hîncești și Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova.

Reprezentanții Poliției Estoniene au efectuat lecții practice pentru copii pe terenurile construite, dar și au prezentant modalități de instruire pentru profesori și reprezentanții Inspectoratului Național de Patrulare, cu scopul folosirii eficiente și durabile a terenurilor în viitor.