4 Centre de Monitoring Obştesc create în bazinul râului Bîc



În luna aprilie 2015, Centrul Naţional de Mediu a deschis 4 Centre de Monitoring Obștesc în orașele Călărași, Strășeni, Ialoveni și Anenii Noi. Misiunea centrelor recent create este de a colecta probe şi de a realiza monitoringul biologic şi chimic al calităţii apei în râul Bîc – de la izvor până la vărsarea acestuia în fluviul Nistru. Astfel, în cadrul proiectului fost selectată câte o instituţie de învăţământ preşcolar în fiecare oraş sus-menţionat, care a fost iniţial implicată şi activă în cadrul activităţilor de monitoring biologic al calităţii apei în râul Bîc (activităţi realizate de CNM în bazinul râului Bîc în perioada 2012-2014, iar în cadrul acestora au fost create Centre de Monitoring Obştesc. În fruntea fiecărui Centru de Monitoring se află câte un profesor de biologie,  beneficiar al unei serii de instruiri vis-a-vis de monitorizarea calităţii apei prin metoda macronevertebratelor acvatice  la moment sunt certificat de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat drept specialist în monitoringul apelor de suprafaţă. Fiecare Centru este constituit din grupuri de 20 de elevi voluntari, care colaborează cu fiecare gimnaziu sau liceu, care este situat geografic la ieşirea şi la intrarea fiecărui raion, care la fel va colecta probe, pentru a putea observa schimbările care au loc în fiecare raion.

monitoring calarasi1

Astfel, în oraşul Călăraşi Centrul de Monitoring Obştesc a fost creat în cadrul Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri”, iar administratoarea acestuia este dna Timuţa Lidia, profesoară de biologie. În Străşeni, acesta activează în cadrul gimnaziului „Mihai Viteazul” şi este administrat de Natalia Melnic, profesoară de biologie. Pentru raionul Ialoveni, Centrul de Monitoring Obștesc activează în cadrul Liceului Teoretic „Andrei Vartic”  – administratoare, dna Ala Grigoriţă, profesoară de biologie. În raionul Anenii Noi, Centrul de Monitoring Obștesc activează în cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” şi este condus de dna Eugenia Savca, profesoară de biologie. În municipiul Chişinău, Centrul de Monitoring va activa în cadrul Liceului Teoretic „Principessa Natalia Dadiani” şi Colegiului de Ecologie. Grupul de voluntari din cadrul liceului va fi responsabil de prelevarea datelor la intrare în municipiul Chişinău, iar grupul de voluntari din cadrul Colegiului de Ecologie va fi responsabil de prelevarea datelor la ieşirea din municipiul Chişinău.

monitoring ialoveni1

Centrele de Monitoring Obştesc sus-menţionate au fost dotate cu echipament necesar pentru buna desfăşurare a activităţilor şi includ echipament pentru monitorizarea biologică, calculator şi imprimantă, ceea ce le va permite să plaseze datele acumulate în urma fiecărei monitorizări, care va fi efectuată o dată la trei luni în fiecare localitate la intrare şi ieşire din raion.

De asemenea, fiecare Centru de Monitoring Obştesc va efectua analize chimice a calităţii apei cu ajutorului echipamentului specializat „La Motte”, care a fost oferit Centrului Naţional de Mediu de către Fundaţia Americană „Ecocatalyst Foundation” .

monitoring straseni1

Datele obţinute în urma activităţilor vor fi plasate de fiecare centru pe pagina web www.loveyourriver.md, pentru recunoașterea datelor de către instituțiile abilitate cum ar fi Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Activitatea este organizată de Centrul Naţional de Mediu şi face parte din șirul de activităţi realizate în cadrul campaniei „Iubește-ți rîul!” și proiectul "Rîurile noastre – provocarea apelor transfrontaliere", finanțat de Programul de Granturi Mici GEF, implementat de PNUD și cofinanțat de Fundația EcoCatalyst Foundation.

  
2a94648a81fb80a26ff8cb44b8d74711

b329d0af082c5618747e707ce1ca8e87

      2 jpgeco cat