Votul tău e cel mai tânăr!



DSC 0993

“Votul meu prost îi va pedepsi pe cei deștepți”. Afirmația dată a fost explicată și reamintită studenților Școlii Profesionale, care au asistat la o sesiune de informare desfășurată de către tinerii lideri formatori de opinie în cadrul proiectului “Viitorul ales de tineri”. Astfel, tinerii au fost încurajați să voteze responsabil.

În cadrul activităților interactive, tinerii au asociat termenul de „alegeri” cu următoarele cuvinte-cheie: lider, opinie, buletin de vot, politică, candidat și alegere.Totodată, participanții au luat cunoștință cu prevederile Codului Electoral și Constituției Republicii Moldova, care garantează dreptul de vot, dreptul de a fi ales și reflectă principiile participării la alegeri.

Anastasia, o participantă la activitate, a menționat că adesea a întâlnit încălcări ale dreptului alegătorului, atunci când în schimbul unui vot, acestuia i s-a propus bunuri materiale. “În astfel de cazuri s-au pomenit mai mulți cunoscuți de-ai mei. Una din reguli însă, pe care ne-au spus-o la activitate, este că nu trebuie să te lași cumpărat. Nu este demn și prin aceasta, demonstrezi că țara ta nu costă decât un pachet de orez sau de paste”, a precizat Anastasia Văscăuțan.

De asemenea, s-a menționat că dreptul de a alege îl au toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepţia celor privaţi de acest drept în modul stabilit de lege. Tinerii au aflat că există și restricții în dreptul de a alege pentru unele persoane. Unul din aceste cazuri este atunci când tânărul nu are împlinită vârsta de 18 ani sau persoanele sunt recunoscute incapabile prin hotărâre definitivă a instanței de judecată. Nu pot fi aleși în cadrul scrutinului electoral militarii cu serviciul în termen, persoanele care sunt condamnate la închisoare, persoanele care au avut anterior antecedente penale și cele private de dreptul de a ocupa funcții de răspundere.

Pe parcursul sesiunii, fiecare participant a primit câte un pliant despre proiect și procesul electoral. Motoul campaniei de informare și sensibilizare a tinerilor este „Votul tău e cel mai tânăr!”.

Vă informăm, că la Școala Profesională au fost susținute două sesiuni de informare, în care au fost informați 50 de tineri despre importanța participării la alegerile locale curente.

Proiectul ”Viitorul ales de tineri”, este finanțat de Departamentul de Stat și implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Scopul acestui proiect este de a dezvolta oportunitățile de participare și implicare activă în viața comunităților pentru tinerii cu vârsta de până la 30 ani din localitățile raionului Soroca.