Îndeplinirea visului american pentru doi elevi din Chișinău



DiamondChallenge_Delaware

Săptămâna trecută, echipa câștigătoare la etapa națională a competiției Diamond Challenge, a mers în Statele Unite, la Delaware, pentru a participa la etapa internațională a concursului, alături de alți liceeni din Kenya, Tunisia, Georgia și SUA.

Adrian Sârbu și Cristian Chivriga sunt tinerii care au ocupat locul I în cadrul competiției de antreprenoriat Diamond Challenge Moldova. Pe lângă premiul de 500$ obținut la etapa națională, aceștia au avut ocazia să meargă în Statele Unite, unde şi-au prezentat ideea de business „Smartest” în fața juriului din Delaware (Smartest - o platformă online unde pot fi găsite exerciții și teste propuse de profesori pentru a te pregăti în mod eficient de olimpiade, testări și bacalaureat). În total au fost prezentate 13 idei în fața a patru antreprenori originari din SUA, care au decis să ofere marele premiu de 7500$ echipei Spell for Succes, reprezentată de Shreyas Parab și Sriram Hathwar, care au dezvoltat o aplicație menită să ajute liceenii care se pregătesc anual de competiția National Spelling Bee. Locul II a fost ocupat de echipa din Kenya („Value Addition for Short Seasoned Foods”) și locul III de o altă echipă din Statele Unite – „Enchel Tech”. Echipa Smartest s-a ales cu un premiu special din partea juriului, în valoare de 500$. „Deși nu am obținut marele premiu, aceast lucru nu ne face mai puțini încrezători în proiectul nostru, iar oportunitate de a participa la concurs ne-a motivat și mai mult să îmbunătățim și să lansăm în curând platforma Smartest.”, Cristian Chivriga și Adrian Sârbu.

Pe parcursul șederii în State, echipa din Republica Moldova a avut posibilitatea de a participa pentru prima dată la Youth Entrepreneurship Summit (YES), în cadrul căruia a avut loc finala Diamond Challenge, de a efectua câteva vizite de studiu la New York: la sediul Națiunilor Unite, Hearst Corporation și CNN. Pe parcursul vizitei, au reușit să cunoască cum funcționează aceste instituții, să discute cu câțiva dintre reprezentanții  diasporei de la New York, dar și să stabilească contacte întru dezvoltarea ulterioară a afacerii lor. Eugen Istrati, de la Hearst Corporation a avut un sfat pentru toți participanții Diamond Challenge Moldova: „Un lucru foarte important în viață este să știi să eșuezi, pentru că orice eșec este o lecție din care trebuie să înveți.”

Reamintim că la Delaware a mai fost prezentată o idee originară din R. Moldova, și anume proiectul fetelor de la Modern Reflections, care au participat la categoria Impact Social, obținând premiul mare în valoare de 2500$.

Proiectul Diamond Challenge este implementat în Republica Moldova de către organizația non-profit INVENTO, cu ajutorul financiar al University of Delaware – Horn Program in Entrepreneurship, al Ambasadei Statelor Unite ale Americii și al Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova.

*Pentru mai multe informații și fotografii accesați pagina de Facebook Diamond Challenge Moldova

Persoană de contact:

Ana Mîrza, PR Manager Diamond Challenge Moldova

GSM: (+373) 69007798

e-mail: anamirza21@gmail.com