Declarație cu privire la transparența și monitorizarea utilizării fondurilor europene



Chișinău,

21 aprilie 2015

Partidele pro-europene care au acces la guvernare după anul 2009 și-au stabilit obiectiv prioritar integrarea europeană a Republicii Moldova, drept condiție esențială pentru dezvoltarea și modernizarea țării. Cetățenii Republicii Moldova au susținut aceste eforturi, fapt confirmat de toate scrutinele electorale care au avut loc după 2009. Totodată, pentru realizarea acestui obiectiv ambițios, în ultimii ani Republica Moldova a beneficiat de o susținere diplomatică, logistică, dar și financiară considerabilă din partea UE, estimată la sute de milioane de euro.

Ajunse însă la guvernare partidele pro-europene s-au autoasociat cu procesul de integrare europeană, considerând că vor fi susținute de UE în orice împrejurări. Mai mult, acestea au profitat de generozitatea UE și au comis numeroase abuzuri de ordin legislativ și financiar. În consecință, după șase ani de guvernare pro-europeană, percepția generală a cetățenilor este că politicienii care se declară pro-europeni poartă doar stindardul de integrare europeană. Practicile pe care le utilizează, nivelul de corupție, precum și lipsa transparenței în luarea deciziilor și gestionarea fondurilor europene denotă faptul că abordările lor sunt departe de cele europene.

În ultimii ani, sub paravanul integrării europene autoritățile au încuviințat numeroase abuzuri, inclusiv la capitolul utilizării fondurilor externe, fapt care nu poate fi asociat procesului de integrare europeană. De fapt, așa-zișii promotori ai integrării europene au subminat vectorul european de dezvoltare al țării și au permis ca situația să degradeze. În rezultat, în pofida ajutorului substanțial acordat Republicii Moldova de Uniunea Europeană și alți parteneri de dezvoltare cetățenii nu simt că lucrurile evoluează spre bine în țara noastră, iar încrederea lor în structurile europene s-a diminuat considerabil, fiind astfel pus în pericol parcursul european al țării.

Puteti face cunoștință cu solicitările membrilor Platformei accesând:

http://www.infoeuropa.md/platforma-societatii-civile-pentru-europa/declaratie-cu-privire-la-transparenta-si-monitorizarea-utilizarii-fondurilor-europene