Club de discuţii economice Democrație și Antreprenoriat



Club de discuții economice la Călinești


”…Nu poți cunoaște succesul dacă nu ai cunoscut eșecul”, ”…Cel mai important e să fii independent”, ”Un antreprenor trebuie să aibă mai multă încredere în sine, să fie ingenios, inovativ și să găsească soluții potrivite pentru problemele societății” – acestea au fost unele dintre ideile celor 32 de elevi de la LT ”Gheorghe Vrabie” din comuna Călinești, raionul Fălești care au participat, la 3 aprilie, la un Club de discuții economice cu genericul ”Democrație și Antreprenoriat”.

Participanții au fost cointeresați de subiectele discutate cu antreprenorul invitat, care a reușit să îi motiveze, pe unii dintre ei, să cunoască bazele economiei de piață, prin prisma principiilor democratice, în vederea deschiderii propriei afaceri.

Elevii, cu vîrsta cuprinsă între 16-18 ani, 15 fete și 17 băieți, au adresat întrebări ce i-au vizat direct, de genul: ”Cum să își aleagă profesia”, ”Care sunt pașii pentru a iniția propria afacere”, ”Unde pot aplica pentru obținerea diferitelor granturi de susținere a tinerilor antreprenori”, ”Ce idei de afacere au priză” și ”Care sunt impedimentele în dezvoltarea unei afaceri de succes”.

Într-o altă activitate, participanții, împreună cu facilitatorul, au discutat detaliat despre conceptele de democrație și antreprenoriat, despre imaginea unui antreprenor de succes, imaginea unei persoane care promovează valorile democratice, despre simbolurile și principiile democratice și ale educației antreprenoriale.

”A fi antreprenor înseană să cunoști bine domeniul în care vrei să prosperi, fie că este apicultură, creșterea cailor etc. La fel, pe lângă cunoștințe, un antreprenor trebuie să posede o serie de abilități ca: responsabilitatea, spiritul inovativ, dăruire de sine, implicare, voluntariat, receptivitate”, au concluzionat elevii.

”Datorită acestui club, am aflat mai multă informație despre inițierea și dezvoltarea unei afaceri, pregătirea tinerilor specialiști, despre valorile democrației”, a menționat Dumitru Chiruța, unul dintre participanți.

La final, s-a pus accent pe ideea că asemenea activități sunt binevenite, deoarece sunt abordate subiecte în complexitatea lor, nu doar la nivel teoretic, dar și practic, prin diverse metode interactiv-didactice: brainstorming, lucru în grup, discuții în ansamblu, jocuri etc.

Clubul este desfășurat în cadrul proiectului, cu același generic, implimentat de către A.O. Junior Achievement Moldova, cu susținerea financiară a Ambasadei SUA în Moldova.