DTV a lansat un nou ciclu de emisiuni



Coruptia in R. Moldova nu va putea fi eradicata atata timp, cat legislatia va permite interpretari diferite cazul declaratiilor de venit ale functionarilor publici. Declaratii in acest sens au facut Cornelia Cozonac, presedintele Centrului de Investigatii Jurnalistice si Mircea Esanu, secretarul Aliantei Anticoruiptie in cadrul primei emisiuni din ciclul „Presa presei", lansata de postul de televiziune DTV si preluata de Info-Prim Neo.

Potrivit lui Esanu, la ora actuala in R. Moldova nu exista persoana care s-ar afla in detentie pentru acte de coruptie, pentru nedeclararea sau declararea incompleta si neveridica a averii si veniturilor. Legea nu functioneaza in ceea ce priveste controlul si sanctiunile functionarilor publici daca acestia nu isi declara veniturile reale, sau declara doar veniturile personale, nu si ale familiei. Potrivit sursei citate, practica internationala demonstreaza ca declaratiile de venit sunt pilonul cent ral de verificare a functionarilor publici, o stenograma, o radiograma a evolutiei veniturilor lor in perioada detinerii functiilor publice. În cazul in care declaratiile de venit ar fi indeplinite veridic si obligatoriu verificate de organul de control, s-ar putea urmari evolutia averii si veniturilor de la inceputul carierei functionarului public. „Daca au fost gasite 50 mln lei pentru reconstructia unui memorial, s-ar fi putut gasi jumatate din acesti bani pentru crearea unui organ functional de control al declaratiilor de venit. Ne punem intrebarea cat de mult isi doresc autoritatile eradicarea fenomenului coruptiei in cazul in care refuza sa creeze un organ viabil de control", spune secretarul Aliantei Anticoruiptie.

Mircea Esanu crede ca trebuie facute publice conturile din tara si de peste hotare ale functionarilor, iar contribuabilii trebuie sa cunoasca ce venituri au conducatorii tarii si parlamentarii. Potrivit lui Esanu, circa 60 de mii d e functionari publici trebuie verificati la moment la capitolul „venituri".

La randul sau, Cornelia Cozonac, a declarat in cadrul emisiunii „Presa presei", ca legislatia in domeniul luptei cu coruptia este facuta de functionarii care nu sunt interesati ca aceasta lege sa fie una functionala si sa nu fie interpretata ambiguu. Mai mult, Comisia Centrala de Control a Veniturilor si Proprietatilor (CCCVP) nu doreste sa verifice real declaratiile de avere si de venit ale functionarilor, fiindca ar iesi prea multe la iveala, spune sursa citata.

Cornelia Cozonac sustine ca la moment se atesta o lipsa de vointa la nivel politic privind eradicarea coruptiei. De altfel, este de neinteles ca avand in maini toate parghiile de lupta cu acest fenomen, sunt tolerate neprezentarea declaratiilor pe venit, acceptarea declaratiilor incomplete, precum si camuflarea veniturilor reale. Ea spune ca Centrul de Investigatii Jurnalistice a facut un s tudiu de transparenta a institutiilor de stat si a trimis peste o mie de demersusri cu solicitarea informatiei privind veniturile conducatorilor institutiilor de stat. Doar 15 la suta din acest numar au dat un raspuns real. Cornelia Cozonac spune ca in perioada efectuarii studiului s-a constatat ca CCCVP nu a sesizat, cum ar fi fost normal, organele de control - CCCEC, Procuratura Anticoruptie privind persoanele care au sfidat legislatia si nu si-au prezentat declaratiile pe venit. „Unul din procurorii de la Anticoputie a declarat la o intalnire cu ziaristii ca daca s-ar verifica real veniturile, fiecare al treilea functionar ar trebui sa se aleaga cu un proces penal", spune Cozonac.

Potrivit surselor citate, fenomenul coruptiei ar putea fi eradicat sau cel putin diminuat, daca medicii, profesorii, functionarii ar fi remunerati cu salarii decente ce le-ar permite sa-si asigure existenta. Ei cred ca presa are un rol aparte in acest proces prin me diatizarea masiva a oricarui act de coruptie.

Ciclul de emisiuni „Presa presei" cu periodicitatea de 2 ori pe luna este lansat in cadrul proiectului „Credibilitatea mass-media din R. Moldova", sustinut de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), Corporatia Provocarile Mileniului (CPM) si Academia pentru Dezvoltare Educationala (ADE). În cadrul ciclului respectiv vor fi organizate si desfasurate 12 dezbateri televizate care vor aduce in atentia opiniei publice subiecte ce tin de eficientizarea discursului mediatic si sporirea credibilitatii mass-media. Emisiunile vor fi preluate de 10 posturi locale de televiziune din R. Moldova.

Autorii proiectului spera ca abordarea publica a problemei credibilitatii presei in R. Moldova ar putea contribui la diminuarea „razboiului informational" purtat in prezent de mai multe institutii mass-media. Implicarea in discutie a ziaristilor din mass-media centrala si locala, a liderilor de opinie, a reprezentantilor societatii civile, a factorilor decizionali si a liderilor politici, ar permite identificarea problemelor existente si a eventualelor solutii pentru depasirea lor. Totodata, se urmareste antrenarea cetatenilor intr-un proces de evaluare a rolului presei in viata lor, prin intermediul forumului DTV, ceea ce ar contribui la formarea, mentinerea si dezvoltarea unor relatii responsabile in comunicarea presa-cetatean - cetatean-presa si, pe termen lung - la formarea unei culturi de consum al produsului mediatic.


www.info-prim.md