În Moldova au fost descoperite diamante



logo diamond moldova1

 

 

 

 

 

În acest weekend a avut loc finala națională a competiției internaționale de antreprenoriat - Diamond Challenge, unde au fost descoperite adevărate diamante – tineri valoroși și cu idei bine șlefuite. Lupta finală s-a dat pentru premiul de 500$ și posibilitatea de a reprezenta R. Moldova în SUA la etapa finală a concursului.

În cadrul finalei Diamond Challenge Moldova s-au adunat douăsprezece echipe din diverse regiuni ale țării, care au trebuit să prezinte produsul final al muncii sale – un plan fezabil de afacere. Ideile tinerilor au fost apreciate de un juriu format din șase specialiști locali din domenii tangențiale antreprenoriatului. Într-un final, juriul a premiat trei cele mai bune idei, astfel încât: pe locul III s-a plasat echipa cu afacerea numită Santa Express (Liviu Nemțanu și Nicolae Stroncea), ce presupune servicii de „livrare a bunei dispoziții” prin intermediul unui Moș Crăciun disponibil anul împrejur, pe locul II – echipa „UP” (Virginia Grama, Mariam Bezeid, Maria Rodideal, Vlaicu Motrescu) care a prezentat o invenție ce te ajută să-ți corectezi poziția spatelui, iar pe locul I s-au clasat băieții ce au prezentat conceptul Smartest – o platformă de comunicare între profesori și elevi, care dispune de așa facilități, precum: plasarea și rezolvarea testelor on-line, verificarea sarcinilor pentru acasă și afișarea notelor. Astfel, Adrian Sîrbu și Cristian Chivriga au obținut posibilitatea de a concura la Delaware pentru premiul cel mai mare, în valoare de 7500$. Regulamentul concursului prevede și un premiu separat pentru o ideea de afacere ce vine să soluționeze o problemă din societate. Cea mai bună ideea de afacere cu impact social a fost prezentată de către echipa Modern Reflections (accesorii reflectorizante care ar ajuta la reducerea numărului de accidente pe timp de noapte), care va concura la Delaware prin intermediul Skype pentru premiul în valoare de 2500 USD.

Readucem aminte că „Diamond Challenge Moldova” este un proiect de origine americană, care și-a propus să întrunească mai multe echipe de pe teritoriul întregii țări, a câte 2-4 membri, ghidați de un lider adult (profesor, antreprenor local etc), care au avut ocazia ca timp de 4 luni să cunoască o abordare inovativă a domeniului de business, să consulte mentori avizaţi în diverse domenii și să dezvolte singuri o idee de afacere.

Proiectul este implementat de către organizația non-profit INVENTO, cu ajutorul financiar al University of Delaware – Horn Program in Entrepreneurship, al Ambasadei Statelor Unite ale Americii  și al Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova.