15 comunități ale republicii continuă să avanseze în domeniul dezvoltării comunitare



Centru de Resurse și Consultanță „Ograda Noastra” ONG în perioada 11-14 decembrie 2014 a organizat cel de-al 2-lea training „Academia pentru dezvoltarea activismului comunitar II”.

foto65 de participanți, reprezentanți ai 5 grupuri etnice din 15 comunități de pe tot teritoriul Republicii Moldova, au avut 4 zile pline de dezvoltare și consolidare a capacităților pe subiecte, precum “Ce reprezintă dezvoltarea comunitară?”, „Cum să avem o voce comună?”, „Care sunt problemele comunității?”, „Care este mesajul și tipurile de acțiune?”.

„Salut acest eveniment special în special inițiativa în ansamblu care oferă posibilitatea comunităților etnice să avanseze și să dezvolte pentru crearea unei societăți puternice și prietenoase. Mă bucur că cu ajutorul partenerilor noștri reușim să avem istorii de succes pentru toată Republica Moldova” a fost mesajul dnei. Elena Beleacova, director general Biroul Relații Interetnice al Republicii Moldova.

Evenimetul a fost salutat și de ospetele de onoare dl. Paul G. Gradon, Secția Politico- Economică, reprezentant al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

LIGA Training II a fost o continuitate a primului training desfășurat în luna august anul curent, în cadrul căruia grupurile locale de inițiativă au organizat o serie de întîlniri comunitare „Opinia ta contează”, și au identificat cele mai stringente probleme cu care se confruntă comunitatea lor și asupra cărora ar vrea ei să lucreze.

Participanții au fost activi și comparativ mai entuziasmați, creativi, au lucrat în grupuri mici, sau implicat în jocuri de rol, au învățat noi tehnici și instrumente de lucru pe care le vor aplica în comunitățile lor imediat la revenire.

„Dacă în cadrul primului training abia îmi dădeam seama ce urmează să fac și dacă merită să mă implic, atunci acum sunt sigură că activismul comunitar contribuie la crearea unei comunități puternice. Vreau să trăiesc într-o comunitate puternică, progresivă cu cetățeni implicați. Cel mai important lucru este că aici învăț ce și cum trebue să fac pentru a contribui eficient la acest proces dificil”, a menționat Olga Curleanțeva, lider al grupului de inițiativă din or. Edineț.

Moment special al training-ului devenit tradițional a fost seara culturală, unde reprezentanții celor 5 grupuri etnice (romă, cehă, bulgară, ucraineană, găgăuză) și-au prezentat tradițiile, cultura și istoria. A fost o adevărată manifestație de diversitate culturală și etnică din Moldova.

Training-ul a fost susținut de o echipă internațională de traineri prefesionali formată din Christine Doby (SUA), Iustina Neagu și Nicoleta Chiriță (România), și Igor Pivovar (Republica Moldova).

Activitatea „Academia pentru dezvoltarea activismului comunitar II” face parte din efortul organizației „Ograda Noastra” ONG de a dezvolta și promova abilitățile de activism comunitar în cadrul proiectului „Împuternicirea comunităților etnice din Moldova”. Următorul training va avea loc în luna februarie 2015.

Proiectului „Împuternicirea comunităților etnice din Moldova” este sponsorizat de Departamentul de Stat al SUA, Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă, administrat de Great Lakes Consortium în cadrul WSOS Community Action Commission, Inc. și implementat în Moldova de Centrul de Resurse și Consultanță „Ograda Noastra” ONG.