Combaterea coruptiei in Republica Moldova: perspectiva societatii civile



In data de 31 iulie, 2008, Alianta Anticoruptie (AAC) a lansat cel de-al doilea raport trimestrial de monitorizare a activitatilor anticoruptie implementate de catre institutiile publice in cadrul Planului Preliminar de Tara al Moldovei. Raportul indica imbunatatirea eforturilor guvernului in implementarea PPT. De asemenea arata o scadere a indicelui de deschidere institutionala, fapt care trezeste ingrijorari.

Raportul trimestrial de monitorizare este rezultatul unei cooperari constructive dintre Guvern si societatea civila, si are ca scop reducerea coruptiei in baza unor masuri tangibile. Organizatiile membre ale Aliantei Anticoruptie care contribuie la acest raport si domeniile respective de monitorizare sunt dupa cum urmeaza: ”EX LEGE“ Agentia pentru Sustinerea Invatamantului Juridic si a Organelor de Drept – sistemul judiciar; Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) – sistemul de ocrotire a sanatatii; Centrul Pro Marshall din Republica Moldova – sistemul vamal si organele de politie; Transparency International, Moldova – sistemul fiscal; si Centrul de Analiza si Prevenire a Coruptiei (CAPC) – Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCECC).

Reamintim ca monitorizarea se desfasoara in baza unei metodologii unice, elaborata dupa modelul practicilor pozitive europene si adaptata specificului Republicii Moldova. Scopul acestui efort este de a estima obiectiv succesul implementarii de catre Guvern a reformelor critice anti-coruptie in cele cinci domenii ale PPT si de a estima nivelul de transparenta al institutiilor monitorizate. Raportul trimestrial de monitorizare poate fi gasit pe pagina web a Aliantei Anticoruptie: www.alianta.md.

Activitatea AAC de monitorizare este parte a Programului „Consolidarea Capacitatilor de Monitorizare a Societatii Civile in Moldova”, implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED). Programul este finantat de Corporatia Provocarile Mileniului (MCC) si administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), in cadrul Planului Preliminar pe Tara pentru R. Moldova (PPT). Scopul general al programului consta in consolidarea capacitatilor de monitorizare si advocacy a organizatiilor societatii civile si mass-media pentru a contribui la prevenirea si combaterea coruptiei in Moldova.

Pentru informatii suplimentare persoana de contact: Mircea Esanu, Secretar al Aliantei Anticoruptie (AAC). Tel: 079-473-054; e-mail: mesanu@eurasia.md