Stagiarii descopera "secretele" ONG-istilor moldoveni



Pe parcursul lunii iulie, Centrul CONTACT a organizat pentru participantii la Programul de stagiu mai multe intilniri cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din Republica Moldova, cu scopul de a-i familiariza pe stagiari cu activitatea profesionala a expertilor si motivarea acestora de a lucra in sectorul asociativ.
Intilnirile au fost organizate in cadrul proiectului „Participarea ONG-urilor din regiunea transnistreana la viata asociativa din Republica Moldova”, realizat de catre Centrul CONTACT cu sprijinul financiar acordat de catre Fundatia Soros-Moldova.

Interesul stagiarilor s-a axat in mod special asupra urmatoarelor subiecte: cu ce s-au ocupat expertii pina a activa in sectorul asociativ, care sint plusurile activitatii in acest domeniu, ce proiecte interesante au realizat, cazuri din experienta de lucru, ce fel de instruire formala si neformala au obtinut.

Unul dintre invitati, Margareta Vames, expert la Centrul CONTACT, a lucrat si in structurile de stat, si in sectorul comercial. Dna Vames a mentionat ca activitatea in sectorul asociativ ii ofera satisfactie, libertatea de a actiona si de a vedea rezultatele muncii sale.

Veaceslav Balan, coordonator pentru mobilizare si campanii in cadrul „Amnesty International Moldova”, a relatat despre istoria crearii Amnesty International, despre principiile organizatiei, activitatea acesteia si rezultatele obtinute. Pe Veaceslav Balan in sectorul asociativ l-au adus experienta de voluntar si oportunitatile de realizare a ideilor, initiativelor proprii. Stagiarii din regiunea transnistreana au aflat de la el despre posibilitatile de colaborare cu mass-media si organizatiile statale, precum si care este situatia privind drepturile omului in Republica Moldova.
De asemenea, una dintre intilniri l-a avut drept iinvitat pe Serghei Neicovcen, directorul executiv al Centrului CONTACT, care are o experienta de activitate in sectorul neguvernamental de 11 ani. Dl Neicovcen a impartasit din experienta sa de lucru in calitate de formator, mentionind ca lucrul in ONG „este o vocatie”, iar intelegerea ideilor si a lucrurilor spre care tinzi este indispensabila. Liderii si membrii activi ai ONG-urilor din regiunea transnistreana s-au aratat foarte interesati de activitatea Centrului CONTACT: cum sint angajati in functie colaboratorii, care sint elementele culturii organizationale etc.

In toamna, Centrul CONTACT planifica sa continue organizarea acestor intruniri.

Persoanele care sint interesate in 2008 sau 2009 sa-si faca stagiul intr-o organizatie neguvernamentala experimentata, trebuie sa completeze chestionarul si sa-l expedieze coodonatorului proiectului, Daria Mandziuc-Dedcova pe adresa dariam@contact.md.

Centrul CONTACT implementeaza proiectul „Participarea ONG-urilor din regiunea transnistreana la viata asociativa din Republica Moldova cu sustinerea Fundatiei Soros-Moldova.

Pentru informatii suplimentare:
Daria Mandziuc-Dedcova, coordonator de proiect
Tel/fax: (022) 23-39-47, 23-39-48
e-mail: dariam@contact.md