Galeria de fotografii "Indiferența susține violența”



afis

În perioada 24 noiembrie – 10 decembrie, în scuarul monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt vă invităm să vedeți Galeria de fotografii “Indiferența susține violența”, realizată de Asociația Promo-LEX, fotograf Octavian Bâlea.

Pentru al treilea an consecutiv Asociația Promo-LEX desfășoară campanii de informare și sensibilizare a opiniei publice privind necesitatea prevenirii și combaterii fenomenului violenței în familie în Republica Moldova.

“În campania din acest an am decis să venim cu o galerie de fotografii care să cuprindă atât imagini cât și mesaje puternice. Ne dorim ca acest poze să contribuie la conștientizarea faptului că violența în familie nu este o problemă privată, ci este o problemă a noastră a tuturor. De asemenea, îndemnul nostru către toți cetățenii este de a nu tolera violența în familie și de a sesiza autoritățile competente privind orice caz de violență”, a declarat Carolinei Bondarciuc, ofițerul de presă al Asociației Promo-LEX, în cadrul briefing-ului de deschidere a Galeriei.

Lilia Potîng, juristă a Asociației Promo-LEX, la rândul său îndeamnă populația să ia atitudine împotriva violenței în familie: “Victimele trebuie să depășească propria frică, să solicite măsuri de protecție și de atragere la răspundere a agresorilor. Autoritățile să își exercite atribuțiile în conformitate cu legislația în vigoare punând accentul pe asigurarea protecției victimelor violenței în familie.”

16

21

 

 

 

 

 

 

“Violenţa în familie este o realitatei de manifestare. Tradiţiile şi obiceiurile nu reprezintă valori pentru de mai aproape sau mai departe de fiecare din noi şi nu poate fi tolerată sau trecută cu vederea indiferent de formele 

iscriminarea femeii într-un cuplu, fiind garantate exercitarea în măsură egală a drepturilor şi libertăţilor femeii şi bărbatului”, a menționat Vladimir Cazacov, reprezentantul Inspectoratului General al Poliției al MAI.

Deși nu a fost prezent la eveniment, fotograful Octavian Bâlea ne-a vorbit despre realizarea fotografiilor: “Când am acceptat provocarea Asociației Promo-LEX de a face fotografii cu tematica violenței în familie, a fost și moment în care m-am gândit că trebuie făcut ceva fără a pica în clișeele super-utilizate atunci când e vorba despre fotografie care să ilustreze violența. Nu am vrut ca soluție să am oameni cu ochi vineți și tăieturi, pentru că nu îmi plac cărările bătătorite. În schimb îl admir pe Jackson Pollock, iar pictura lui mi se pare expresia pura a violenței ca forma de exprimare”.

Galeria de fotografii o puteți vedea și aici.

Evenimentul are loc în contextul Campaniei Mondiale 16 zile de luptă împotriva violenței în bază de gen. Partenerii Asociației Promo-LEX în realizarea Galerei: Inspectoratul General al Poliției al MAI și Fundația Soros-Moldova.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Carolina Bondarciuc, Ofițer de presă Promo-LEX: GSM 069637849, Tel/Fax (+373 22) 450024, e-mail pr@promolex.md