Romii se arata nemultumiti ca nu pot obtine locuri bugetare la studiile universitare



Romii din R. Moldova se arata nemultumiti ca nu pot obtine locuri bugetare la studiile universitare. Acestia sustin ca sunt marginalizati cu toate ca regulamentul pentru admiterea in invatamantul superior din anul curent prevede facilitati pentru aceasta minoritate etnica, transmite Info-Prim Neo.

Secretarul general al Coalitiei „Vocea Romilor” (CVR), Marin Alla, a precizat vineri,
1 august, in cadrul unei conferinte de presa ca aspirantii la studii universitare de etnie roma nu au nici o sansa sa ocupe un loc bugetar in institutiile universitare in baza cotei de 15 procente prevazute de regulamentul de admitere.

Potrivit lui Marin Alla, romii nu pot obtine locurile bugetare pe motiv ca acestia se afla la coada listei de persoane care beneficiaza de cele 15 la suta din numarul total de locuri prevazute in planul de inmatriculare cu finantare bugetara, prioritate avand cei de la inceputul listei. Au fost cazuri cand can didatul la studii universitare de etnie roma a avut media de 9,35 si nu a reusit sa ocupe un loc bugetar, exemplifica Marin Alla.

Faptul ca ne aflam la coada acestei liste demonstreaza nivelul de discriminare a acestei etnii in momentul repartizarii locurilor bugetare, afirma secretarul CVR. Solutia ar fi ca romii sa fie plasati pe primele locuri in lista respectiva.

Pe de alta parte, secretarul responsabil al comisiei de admitere a Universitatii de Stat din Moldova (USM), Constantin Marin, a declarat pentru Info-Prim Neo ca romii au toate sansele sa obtina un loc bugetar deoarece nu intotdeauna reprezentantii categoriilor plasate in varful listei pretind la locuri bugetare in institutiile universitare. Totodata, Constantin Marin a confirmat ca pretendentii din lista celor cu facilitati sunt selectati conform ordinei numerice. Din cele 1694 locuri bugetare de la USM, 241 locuri vor fi oferite in anul curent candidatilor care beneficiaza de facilitati.

Regulamentul de admitere la studii universitare prevede ca din cota de 15 la suta din numarul total de locuri (la fiecare specialitate/domeniu de formare profesionala si forma de invatamant) prevazute in planul de inmatriculare cu finantare bugetara beneficiaza 12 categorii de persoane. Candidatii de etnie roma au fost inclusi in lista in anul 2005.

Conform planului de inmatriculare pentru anul 2008, in institutiile de invatamant superior de stat sunt disponibile 10758 de locuri cu finantare bugetara. Dintre acestea, 9893 sunt locuri pentru invatamantul de zi si 865 - cu frecventa redusa. 750 de locuri sunt prevazute pentru candidatii din raioanele de est ale R. Moldova. De asemenea, 14602 locuri sunt destinate pentru studii in universitatile de stat in baza de contract (12217 - studii de zi, 2385 - cu frecventa redusa).

Conform recensamantului din 2004, in R. Moldova locuiesc peste 12,5 mii de romi, dintre care 40 la suta nu au nici un fel de studi i.

www.info-prim.md