Caritas Moldova considera ca situatia copiilor aflati in dificultate se imbunatateste



Comparativ cu 5 ani in urma se constata o imbunatatire a situatiei copilului aflat in dificultate. La aceasta concluzie au ajuns autorii proiectului „Parteneriat transfrontalier pentru sprijinirea copiilor aflati in dificultate”, derulat de Fundatia Iosif si implementat in parteneriat cu organizatia Caritas Moldova in perioada decembrie 2007 – septembrie 2008, comunica DECA-press.

In cadrul acestui proiect a fost realizat un studiu comparativ Iasi-Chisinau privind situatia copilului aflat in dificultate. Studiul se adreseaza specialistilor care lucreaza in domeniu si prezinta un instantaneu al situatiei copiilor aflati in dificultate. Sunt surprinse aspecte comparative dintre orasele Iasi si Chisinau care vizeaza: legislatie, servicii sociale, probleme si solutii, concluzii si recomandari.

In studiu se arata ca din categoria copiilor aflati in dificultate procentul cel mai mare este ocupat de copii neglijati/abuzati in propriile medii familiale.

„Factorii de risc ce conduc la aparitia si mentinerea starii de dificultate la un copil sunt cu precadere neindeplinirea rolului de parinte si neexercitarea responsabilitatilor parentale. Saracia este un factor favorizant care, in corelatie cu factorii de risc, poate duce la plasarea unui copil in starea de abandon. Pentru o interventie eficienta, studiul recomanda interventii la nivelul politicilor sociale, la nivel comunitar, la nivel institutional si la nivelul lucrului pe caz”, recomanda autorii studiului.

Proiectul are un buget de 28,996 euro, bani acordati de catre Uniunea Europeana in cadrul Programului de Vecinatate Romania-Moldova, Phare CBC 2005.

DECA-press