Oportunităţi de studiu în Europa pentru tinerii studenţi din Republica Moldova



Reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova, instituțiile active în domeniul aderării Republicii Moldova la UE, precum și reprezentanți ai universităților și studenți din Republica Moldova au participat la un seminar organizat de  Fondul Internațional Visegrad. Aceștia s-au întâlnit cu Karla Wursterova, director executiv al Fondului Internațional Visegrad (FIV), care a vorbit despre oportunitățile pe care le oferă FIV, despre relația cu R. Moldova și proiectele pe care le desfășoară în țara noastră.

La discuții au participat peste 50 de studenți ai Academiei de Studii Economice, care au aflat despre programele de studii în țări precum Slovacia și Polonia. FIV are mai multe granturi cu care sprijină diferite proiecte culturale, educaționale și științifice. De asemenea, fondul susține schimburi de experiență între tineri, proiecte transfrontaliere și programe de mobilitate individuală.Prezentă la discuție, ambasadoarea Suediei în R. Moldova, Ingrid Tersman, a povestit despre reușitele pe care le au studenții moldoveni înmatriculați la Stockholm School of Economics cu sediul în Riga, Letonia. „Curând se va putea aplica pentru anul de studii 2015, iar detalii puteți citi chiar pe site-ul ambasadei. Deja peste 20 de studenți din Moldova au excelat la această universitate”, a declarat Excelența sa, îndemnând participanții din sală să fie mai activi și să participe la concursuri.  Ambasadoarea a mai amintit de importanța studiilor peste hotare.

„Am vrut foarte mult să vorbim cu studenții și cu reprezentanții diferitor universități față în față. Educația este una dintre cele mai importante aspecte ale programului Parteneriatului Estic. FIV susține mai multe proiecte, printre care și educația. De asemenea avem și programul de mobilitate, care include în special burse de studiu pentru toate țările din Parteneriatul Estic”, a explicat Karla Wursterova.De asemenea, aceasta a specificat faptul că R. Moldova nu este foarte activă atunci când vine vorba despre burse și stagii pentru tineri. „Am primit foarte multe aplicații din Ucraina și Belarus, dar din R. Moldova avem doar câteva”, a specificat aceasta. „Iată de ce vrem să avem aici mai multe întâlniri și discuții, prin care să îi informăm pe toți despre aceste posibilități. Îi invităm pe toți cei interesați să acceseze site-ul nostru, www.visegradfund.org, unde pot citi mai multe despre aceste oportunități. Pe site sunt detaliile despre aplicare, ghidurile, dar și detalii despre „Mobility Program”, a mai declarat Karla Wursterova.

Ambasadorul Slovaciei la Chișinău, Robert Kirnag, le-a spus tinerilor prezenți că cele două țări sunt foarte apropiate ca mentalitate și ca mod de viață. „Studenții pot lucra part time ca să câștige bani. Pot să afirm că studenții din Moldova au aceleași drepturi de a studia în Slovacia ca și cetățenii slovaci”, a mai declarat acesta.„A fost o discuție foarte informativă, chiar mă gândesc să aplic și eu, după ce îmi voi lua licența aici. În Europa voi avea experințe noi, voi afla mai multe lucruri despre alte țări, studierea în străinătate este o experiență fantastică și cred că fiecare din noi trebuie să o aibă”, a declarat la finalul discuțiilor Dorin Cernov, student în anul I. „Dacă fiecare stat european ar oferi asemenea burse, ar fi o colaborare frumoasă, iar Moldova ar putea fi cu o adevărat o țară europeană și ar dezvolta spiritul și valorile europene. Am colegi care au mers în Europa într-un schimb intercultural și voi aplica și eu, în speranța că voi fi selectat”, a mărturisit Mircea Lazăr, care este student în anul II și președinte al Senatului Studențesc al ASEM.

Precizăm faptul că Fondul Internațional Visegrad este o organizație internațională cu sediul în Bratislava, Slovacia, fondat de guvernele Grupului de la Vișegrad (V4): Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia. Scopul Fondului este de a facilita și promova dezvoltarea unei cooperări mai strânse între cetățeni și instituțiile din regiune, precum și între regiunea V4 și în alte țări, în special țările Parteneriatului Estic.

Fotografii de la eveniment: http://www.infoeuropa.md/de-educatie/oportunitati-de-studiu-in-europa-pentru-tinerii-studenti-din-republica-moldova/