STUDENTII AEGE PARTICIPA LA CEA DE-A X-A UNIVERSITATE DE VARA ORGANIZATA LA CHISINAU



Circa 30 de studenti, membri ai Association des Etats Genereaux des Etudiants de l'Europe (AEGEE) – Asociatia Studentilor Europeni, participa la Chisinau la universitatea de vara, care dureaza doua saptamani si este organizata de catre filiala AEGEE din R. Moldova. Tinerii au posibilitatea in aceasta perioada sa cunoasca mai bine traditiile, cultura, mediul economic, politic si social al R. Moldova. Totodata, pe agenda activitatilor AEGEE in Moldova figureaza si intalniri cu oficialitati din capitala. O intrevedere de acest gen a avut loc vineri, 25 iulie, cu primarul general al capitalei, Dorin Chirtoaca, transmite Info-Prim Neo.

Coordonatorul programului din anul acesta, Andrei Martalog, a declarat ca scopul universitatii de vara AEGEE, organizate anual la sfarsitul lunii iulie – inceputul lunii august, este de a realiza un schimb intercultural si social intre studentii din diferite tari si studentii moldoveni. De asemenea, tinerii par ticipanti au sansa de a se familiariza cu tari pe care nu le-au vizitat anterior, avand posibilitatea de a face un studiu comparativ si de a elabora proiecte ce tin de domeniul economic, politic, social in temeiul observatiilor efectuate in statul pe care il viziteaza. Odata ajunsi in R. Moldova, participantii viziteaza in mod obligatoriu si Transnistria, pentru a vedea care este situatia din acea regiune si de a face cunostinta cu un stat nerecunoscut in interiorul altui stat, a mentionat Andrei Martalog. Totodata, sunt programate si excursii in afara orasului. Anul acesta vor merge in Lozova si in alte sate pentru a prezenta viata si traditiile mediului rural din R. Moldova. Concomitent, organizatorii vor efectua o serie de traininguri in aer liber la Vadul lui Voda.

La intalnirea cu primarul de Chisinau, studentii din Croatia, Grecia, Turcia, Slovenia, Spania, Italia, Germania, Polonia, Suedia, Ucraina si Letonia au spus ca sunt placut surprinsi de ce au vazut pana acum la Chisinau, mentionand ca situatia din R. Moldova este una mult mai buna decat se asteptau. Majoritatea tinerilor au vorbit despre faptul ca orasul Chisinau este unul cu multe spatii verzi si strazi incapatoare. Unii dintre studenti au remarcat similaritati cu orase din foste republici sovietice, iar altii au evidentiat asemanari cu orasele din Romania.

Tinerii au mentionat ca intentioneaza sa efectueze pe parcursul sederii in Moldova un studiu si sa adune observati despre problemele majore ale tarii si despre faptul cum a evoluat dupa destramarea URSS, care sunt diferentele fata de alte tari ex-sovietice.

Dorin Chirtoaca le-a vorbit tinerilor despre istoricul Chisinaului, despre infrastructura, situatia economica din municipiu si mediul investitional, despre politica, parteneriat cu structurile Uniunii Europene, dar si despre modul in care se dezvolta voluntariatul. Edilul a mentionat ca Primaria este deschisa si a facut un apel catre tineri, liceeni, studenti si absolventi de universitati, sa efectueze un stagiu de practica si sa presteze servicii de voluntariat in cadrul administratiei publice locale.

Organizatia AEGEE cuprinde circa 17 mii de membri (studenti, si tineri profesionisti din toate domeniile) in peste 241 de orase universitare in 40 de tari din Europa. AEGE este o organizatie non-profit, apolitica. Toate proiectele si activitatile sunt bazate pe lucru de voluntariat a membrilor. Oficiul central al ONG-ului este situat in Bruxelles. In R. Moldova organizatia activeaza din 1996, de atunci fiind organizate 10 universitati de vara. In prezent AEGEE Chisinau are circa 20 de membri.

www.info-prim.md