Reflectarea fenomenului coruptiei in mass-media



Organele de drept si de control si cetatenii de rand se numara printre actorii cei mai mediatizati de mass-media din RM in materialele la tema coruptiei - este una din concluziile celui de-al treilea raport trimestrial de monitorizare a mass-media, realizat de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) in cadrul proiectului "Reflectarea fenomenului coruptiei in mass-media", implementat cu suportul guvernului SUA. Totodata, in premiera de la inceputul proiectului de monitorizare (octombrie 2007), mijloacele de informare analizate au publicat/difuzat un numar semnificativ de materiale privind cazuri specifice de coruptie.


Rezultatele monitorizarii releva ca in perioada aprilie-iunie 2008: 

  • Cele 16 mass-media monitorizate au publicat in total 998 de materiale. Majoritatea (72%) s-au referit direct la coruptie, iar restul – in contextul altor subiecte sau au mentionat coruptia in treacat.
  • Cele mai mediatizate teme au fost afirmatii/acuzatii de coruptie la adresa functionarilor publici si organelor de drept (32%), programele anticoruptie (27%) si cazurile specifice de coruptie (19%).
  • S-a redus numarul investigatiilor jurnalistice; in trimestrul trei presa scrisa a publicat doar patru anchete reportericesti, fata de sapte - in perioada ianuarie-martie 2008. Totodata, in premiera, a fost inregistrata o investigatie in presa audiovizuala.
  • Doar aproximativ 20% de materialele analizate au urmarit evolutia subiectelor abordate anterior. Numarul de stiri bazate pe informatii oferite de sursele oficiale, in timpul evenimentelor de presa, a constituit 80% din total.
  • Peste jumatate din articolele controversate (57%) au prezentat pozitia tuturor partilor din conflict; totusi, atunci cand au fost citate ambele parti, acestora deseori nu le-a fost oferit spatiu egal pentru a-si exprima pozitia.
  • Programele anticoruptie implementate de autoritati sau de organizatii neguvernamentale au fost prezentate fara prea multe detalii sub forma unor relatari de la sedinte ale reprezentantilor autoritatilor centrale, conferinte, declaratii pentru presa sau alte evenimente. Au lipsit analizele si dezbaterile cu privire la strategiile anticoruptie.


Scopul monitorizarii rezida in evaluarea modului in care mass-media din Republica Moldova reflecta fenomenul coruptiei si programele de lupta cu coruptia si in incurajarea jurnalistilor sa respecte standardele unui jurnalism echidistant si echilibrat.

Proiectul CIJ "Reflectarea fenomenului coruptiei in mass-media" a inceput in octombrie 2007. Acesta se desfasoara in cadrul Programului Consolidarea Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova (CCMSCM), care e finantat de Guvernul SUA prin intermediul Corporatiei Provocarile Mileniului si administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID). CCMSCM este implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED), cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX).

Pentru detalii, va rugam sa telefonati la CIJ: (37322) 234236, Nadine Gogu, director de proiect; e-mail: ngogu@ijc.md

 

Sursa: www.ijc.md