Agenda CJI pentru luna noiembrie



Lecţii de educaţie mediatică, cluburi de discuţii, monitorizarea mass-media în campania electorală – acestea sunt doar câteva din activităţile ce se regăsesc în agenda Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) pentru  luna noiembrie.

Departamentul Instruire şi Comunicare va  continua lecţiile de educaţie  mediatică în liceele şi universităţile din Chişinău, dar  şi din alte localităţi ale ţării. Tot în această lună, un grup de 15 jurnalişti din Moldova vor vizita România, Cehia şi Ungaria pentru a prelua din experienţa colegilor de breaslă privind reflectarea subiectelor ce ţin de integrarea europeană. De asemenea, Departamentul Instruire şi Comunicare  invită jurnaliştii la un club de  presă unde va fi discutată o problemă actuală a breslei jurnalistice, nesoluţionată deocamdată, şi anume, accesul jurnaliştilor în sala de şedinţe a Parlamentului.

Departamentul Media-Azi şi Cercetare  va continua să reflecte evenimentele curente din mass- media şi să asigure cititorii portalului cu informaţii de actualitate. Întrucât ne aflăm în plină desfăşurare a campaniei electorale vom fi atenţi la tot ce apare în mass-media în această perioadă şi ne vom autosesiza în cazul unor eventuale abateri de la normele etice sau deontologice. Rubrica Comentarii, lansată recent, va fi completată cu materiale exhaustive despre comportamentul jurnaliştilor în campania electorală, prevederi legislative care prejudiciază libertatea de exprimare,  accesul la informaţie, implicarea politicului în mass-media şi consecinţele pe care le comportă acest fenomen în R. Moldova. La rubrica Interviuri vom oferi în continuare tribuna Media-Azi unor personalităţi din domeniu pentru a se expune asupra stării de lucruri din mass-media.

Departamentul  Politici şi Legislaţie Media va lansa o nouă ediţie a Buletinului legislativ, pentru lunile septembrie-octombrie, şi va continua să acorde consultaţii în orice problemă legată de legislaţia mass-media, drepturile şi obligaţiile jurnaliştilor.

La şcoala de Studii Avansate în Jurnalism va începe cursul de Jurnalism TV, anticipat de lecţii practice de utilizare a camerelor video şi a programelor de editare a imaginilor. Timp de trei săptămâni, studenţii vor afla de la jurnalişti şi producători TV toate procesele şi componentele televiziunii, de la şedinţa de lucru - la apariţia „pe sticlă”, şi anume: selectarea, scrierea, scurtarea, editarea şi aranjarea subiectelor într-un program de ştiri televizat.

De asemenea, în zilele de joi, bilunar, vor continua  întâlnirile în cadrul Clubului de discuţii. De această dată, studenţii şcolii se vor întâlni cu ambasadorii ţărilor membre ale Uniunii Europene în Republica Moldova pentru a discuta despre experienţa acestor ţări în cadrul  Uniunii Europene, parcursul de aderare/integrare europeană, precum şi despre activitatea ambasadelor ţărilor membre UE în R. Moldova.

Activităţile CJI sunt sprijinite financiar de Uniunea Europeană, Ambasada SUA în Moldova;  Civil Rights Defenders din Suedia; Media Legal Defence Initiative, National Endowment for Democracy (NED); European Endowment for Democracy (EED), Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Misiunea în Moldova a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) etc.