Grupul de Lucru Public-Privat pentru Fortificarea Presei



Grupul de Lucru Public-Privat (GLPP) pentru Fortificarea Presei saluta inregistrarea ca initiativa legislativa a proiectului de Lege privind transparenta in procesul decizional si recomanda Guvernului sa promoveze si alte modificari legislative care ar crea conditii mai bune pentru dezvoltarea presei. GLPP reuneste reprezentanti ai institutiilor publice si sectorului neguvernamental din domeniul mass-media si are ca scop elaborarea unor recomandari concrete pentru imbunatatirea mediului de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova. Grupul isi desfasoara activitatea in cadrul unui program finantat de Corporatia Provocarile Mileniului (MCC) prin intermediul Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

La a doua sa sedinta, care a avut loc la 18 iulie a.c., membrii GLPP au reconfirmat ca adoptarea Legii privind transparenta in procesul decizional ar imbunatati substantial gradul de transparenta in procesul de adoptare a deciziilor si capacitatea mass-media de a comunica publicului despre acest proces. Proiectul Legii privind transparenta in procesul decizional a fost elaborat de Centrul “Acces-info”, organizatie neguvernamentala specializata in promovarea libertatii de exprimare si a accesului la informatie.

De asemenea, GLPP a examinat proiectul de lege privind completarea articolului 103 al Codului Fiscal cu o prevedere clara ca serviciile de publicitate (reclama) prin intermediul publicatiilor periodice (cu exceptia celor cu caracter publicitar si erotic) sunt scutite de plata Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA). A fost examinat si proiectul de lege privind modificarea articolului 14 din Legea cu privire la publicitate, prin care se propune majorarea cotei admisibile de publicitate (reclama) in publicatiile periodice scutite de TVA pana la 50% din volumul acestora. Ambele proiecte au fost elaborate de Asociatia Presei Independente (API).

Urmatoarea sedinta a Grupului de Lucru Public-Privat pentru Fortificarea Presei va avea loc pe 19 septembrie 2008.
Grupul de Lucru Public-Privat (GLPP) pentru Fortificarea Presei a fost constituit in cadrul proiectului “Imbunatatirea Cadrului Legal si Statutului Economic al Sectorului Mass-Media” care este parte componenta a programului Consolidarea Capacitatii de Monitoring a Societatii Civile in Republica Moldova, implementat de catre Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED) cu asistenta tehnica acordata de catre Consiliul International pentru Cercetari si Schimburi (IREX). Programul este finantat de catre Corporatia Provocarile Mileniului (MCC) si administrat de catre Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) in cadrul Programului Preliminar de Tara (PPT) pentru Moldova. Scopul general al programului este de a consolida capacitatea de monitorizare si advocacy a organizatiilor societatii civile si mass-media in scopul prevenirii si combaterii fenomenului coruptiei in Republica Moldova.


Pentru informatii detaliate, Va rugam sa contactati Asociatia Presei Independente (Petru Macovei: (22) 22 09 96 sau pmacovei@api.md)