Promo-LEX a dat startul Dezbaterilor Regionale dedicate finanțării partidelor politice în campania electorală 2014



IMG 0275Asociația Promo-LEX în parteneriat cu Fundația Stefan Batory (Polonia) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral a desfășurat la 2 octombrie, în Cahul și Comrat, primele Dezbateri Regionale dedicate finanțării partidelor politice și a campaniei electorale în ajunul Alegerilor Parlamentare din 30 noiembrie 2014.

Scopul Dezbaterilor Regionale a fost oferirea spațiului de discuție pentru actorii implicați în procesul electoral la nivel local și regional, cu privire la situația curentă din domeniul finanțării campaniilor electorale și examinarea soluțiilor care se impun pentru asigurarea unor alegeri libere, corecte și transparente.

În cadrul evenimentului, reprezentanții organizațiilor și ai instituțiilor relevante de la nivel național (Comisia Electorală Centrală, Centrul de Instruire continuă în Domeniul Electoral, Asociația Promo-LEX), precum și reprezentanții organizațiilor teritoriale ale partidelor politice, reprezentanții administrației publice locale și reprezentanții organizațiilor societății civile, au discutat despre practicile existente în Republica Moldova în domeniul finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, dar și despre importanța monitorizării civice a finanțelor concurenților electorali, utilizarea resurselor administrative și necesitatea îmbunătățirii cadrului legal privind finanțarea campaniilor electorale.

Participanții au manifestat un interes sporit pentru aceste subiecte, implicându-se activ în dezbateri. Elizaveta Oțel, Auditor Intern în cadrul Comisiei Electorale Centrale a declarat: „În perioada electorală, concurentul electoral trebuie să deschidă un cont la bancă cu mențiunea „Fondul electoral". În acest cont sunt virate mijloace financiare proprii, sumele bănești primite de la persoane fizice și juridice din țară. Plafonul mijloacelor ce pot fi virate în contul cu mențiunea „Fondul electoral" stabilit de CEC, impune restricții în ceea ce privește acumularea veniturilor, dar și cheltuirea resurselor acumulate de către un concurent electoral în campania electorală."

Natalia Iuraș, directoarea Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral a vorbit despre posibilele evoluții ale cadrului legal privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. În acest context, participanții au participat activ la dezbaterea proiectului de lege privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale care a fost votat de către Parlament în prima lectură.

Discuții interesante au avut loc și asupra subiectului privind utilizarea resurselor administrative în campania electorală. Cornelia Călin, analist financiar în cadrul Asociației Promo-LEX a menționat în acest context, că abuzul de resurse administrative în campania electorală riscă să submineze așa un exercițiu democratic, precum suntalegerile.

În cadrul discuțiilor au participat 50 de persoane.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Promo-LEX în parteneriat cu Fundației Stefan Batory în cadrul Proiectului „Monitorizarea civică a finanțelor în campania electorală pentru Alegerile Parlamentare 2014". Proiectul este cofinanțat în cadrul Programului de Cooperare și Dezvoltare „Sprijin pentru democrație" al Ministerului Afacerilor Externe al Republici Polone.

Pentru informații suplimentare, contactați:
Galina Sanduța, Ofițer de Presă Efort de Monitorizare Promo-LEX
Telefon: 069 95 82 89, Email: galina.sanduta@promolex.md