Comunitățile etnice devin mai puternice dezvoltîndu-şi capacitățile de planificare



fotoÎn perioada 18-20 septembrie 2014 Centrul de Resurse și Consultanță „Ograda Noastra” ONG a organizat o nouă serie de vizite în 5 comunități din ţară unde locuiesc compact sau mixt reprezentanţi a minorităţilor naţionale. Este vorba de satele Ferapontievca, raionul Comrat, Cărpineni, raionul Hîncești, și Huluboaia, Ursoaia și Alexanderfeld, raionul Cahul.

Scopul vizitelor a fost să organizeze activităţi de dezvoltare a capacităţilor motivînd oamenii la o mai bună participare în viața publică, la un mai bun acces la serviciile și oportunitățile locale existente precum și la o mai bună cunoaștere și exercitare a drepturilor sale.

Specificul acestor vizite a fost organizarea întîlnirilor la aer liber „în mahala”. Acest lucru a permis păstrarea unei atmosfere libere, prietenoase în care cei prezenți au avut posibilitatea să-şi expună părerile și să descrie problemele cu care se confruntă fără teamă de a fi blamați.

Echipa de experți numită „Clinica mobilă” au purtat discuții cu grupele de inițiativă locale legate de mobilizarea comunitară, integrare și participare. Deasemenea au fost colectate informațiile necesare pentru un tablou general și o viziune mai clară a situaţiei privind progresele acumulate și dificultățile întîmpinate în perioada implementării proiectului.

fotoCirca 55 cetăţeni din cele 5 localități au găsit vizitele extrem de utile și necesare, asistența dată fiind nu doar consultanță juridică și sprijin logistic, ci și o motivaţie puternică în forțele proprii.

În acest sens dna. Nadejda Hineva, director al grădiniței din satul Ursoaia, raionul Cahul, a menţioant: „Mulțumesc mult pentru că găsiți timp și considerați importante problemele cu care se confruntă minoritățile naționale. În viața de zi cu zi apar probleme ce pun în umbră problemele noastre, cauza din care piere motivația, încrederea și dorința de a schimba lucrurile spre bine. Mulțumesc mult pentru că arătați că este posibil și cum este posibil de a schimba lucrurile spre bine”.

„Clinica mobilă” este activitate din cadrul inițiativei „Dezvoltarea capacităților de dialog și cooperare interetnică” implementată de CRC „Ograda Noastra” ONG şi partenerii săi locali cu suportul Ambasadei SUA în Republica Moldova.