DISCUTII ASUPRA PROIECTULUI DE LEGE CU PRIVIRE LA PREVENIREA SI COMBATEREA DISCRIMINARII



Marti, 8 iulie, la initiativa Ministerului Justitiei, a avut loc sedinta de lucru pentru analiza proiectului de lege privind prevenirea si combaterea discriminarii. Invitati pentru asi expune opiniile sau comentariile pe marginea acestuia au fost atit reprezentantii comunitatii internationale asa cum: misiunea OSCE in Moldova, reprezentanti ai Comitetului Helsinki si Amnesty International, cit si reprezentanti ai societatii civile autohtone, organizatiile membre ai Coalitiei Nediscriminare (Consiliul National al Tineretului din Moldova, Gender Doc-M, Centrul National al Romilor). De asemenea la discutii au luat parte reprezentantii comunitatilor religioase.

Discutiile au fost mult concentrate asupra a doua subiecte "fierbinti": includerea/sau nu a termenului "orientare sexuala", subiect care a starnit cele mai aprige dezbateri si asupra mecanismului de implementare al legii.

In aceasta ordine de idei fiecare participant a avut oportunitatea sa-si expuna opinia vis a vis de ambele subiecte, invocind argumente si operind cu informatii mai mult sau mai putin relevante.

Majoritatea expertilor in domeniu sustin initiativa Ministerului Justitiei de a realiza un astfel de act normativ, confirmind ca proiectul are un schelet relativ bun, care in urma modificarilor de rigoare are sa corespunda cerintelor si standardelor internationale in domeniu.

D-na Mocanu, Viceministru al Ministerului Justitiei, a mentionat ca vor include toate opiniile parvenite din partea tuturor participantilor si a altor organizatii care nu au putut fi prezente, incercind sa identifice un compromis intre toate partile cointeresate in existenta unei legi in vederea prevenii si combaterea discriminarii. Astfel, in decurs de 2-3 saptamini va fi expediata noua varianta a proiectului de lege, iar urmatoarea sedinta va fi stabilita dupa ce toti isi vor expune parerea in forma scrisa.

Membrii Coalitiei Nediscriminare incurajeaza organizatiile si persoanele interesate sa expedieze propunerile si recomandarile sale vizavi de acest proiect de lege pe adresa e-mail: nediscriminare@gmail.com sau info@cntm.md, sau direct pe adresa Minsiterului Justitiei.

Proiectul de lege privind prevenirea si combaterea discriminarii il gasiti aici

Secretariat CNTM,

CNTM, Consiliul National al Tineretului din Moldova
str. Puskin 22, Casa Presei, of. 316
MD-2012, Chisinau, Republica Moldova