Suntem o echipă, reprezentăm Republica Moldova și vorbim 8 limbi diferite!



010914

În perioada 22-24 august 2014 în orașul Chișinău Centrul de Resurse și Consultanță „Ograda Noastra” ONG a desfășurat primul 

curs de instruire pentru minorități naționale „Academia pentru dezvoltarea activismului comunitar”. La acest curs de instruire au participat 53 de participanți din 15 comunități ale Republicii Moldova reprezentînd 5 minorități etnice din Moldova: găgăuzi, bulgari, ucraineni, romi și cehi (UTA Găgăuzia – s. Cazaclia, or. Vulcănești și s. Gaidar; raionul Taraclia – or. Taraclia, s. Corten și s. Cairaclia; raionul Rîșcani – s. Mihăileni și s. Nihoreni; raionul Edineț – or. Edineț; raionul Drochia – s. Chetrosu, s. Baroncea și s. Gribova; raionul Hîncești – s. Mingir; raionul Cahul – s. Zîrnești și s. Huluboaia).

Timp de 3 zile participanții au lucrat împreună în multiple ateliere de lucru pentru a-și dezvolta abilitățile de formare a unei echipe comunitare puternice, pentru o mai bună identificare a problemelor locale și implicare mai activă.
Cei 53 participanți, deși vorbesc 8 limbi diferite, au reușit să depășească diferențele culturale și lingvistice și să formeze un grup de studenți activi și prietenoși.

„Acesta este un succes. Am demonstrat, încă o dată, că se poate și că doar împreună, indiferent de limba vorbită sau originea etnică, putem rezolva problemele noastre. Acest curs de instruire este doar primul dintr-o serie din cele trei, și sperăm că pînă la finele proiectului vom avea 15 echipe locale bine consolidate care prin intermediul a 15 proiecte locale vor putea rezolva probleme de interes comunitar, identificate de echipele noastre și membrii comunității din care provin”, a declarat Tatiana Costev, director executiv „Ograda Noastra” ONG.

 

În cadrul training-ului participanții au venit cu inițiativa de a organiza o seară culturală, ocazie cu care reprezentanți ai celor 5 etnii și-au prezentat tradițiile, istoria și cultura. Seara interculturală s-a transformat într-o adevărată manifestație de diversitate culturală și etnică din Moldova: muzica populară găgăuză, ucraineană, cît și dansurile tradiționale bulgare și rome, fiecare fiind salutate cu entuziasm.

Training-ul a fost susținut de o echipă internațională de traineri formată din David Beckwith (SUA), Iustina Neagu (România) și Silvia Strelciuc (Republica Moldova).

Trainingul „Academia pentru Dezvoltarea Activismului Comunitar” face parte din efortul organizației „Ograda Noastra” de a dezvolta și promova abilitățile de activism comunitar în cadrul proiectului „Împuternicirea comunităților etnice din Moldova”. Următorul training va avea loc în luna decembrie 2014.

Proiectului „Împuternicirea comunităților etnice din Moldova” este sponsorizat de Departamentul de Stat al SUA, Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă, administrat de Great Lakes Consortium în cadrul WSOS Community Action Commission, Inc. și implementat în Moldova de Centrul de Resurse și Consultanță „Ograda Noastra” ONG.