DUPA PATRU ANI DE IMPLEMENTARE A PNADO, MONITORII CONSTATA MULTIPLE RESTANTE SI INCALCARI



Monitorii Planului National de Actiuni in domeniul Drepturilor Omului (PNADO) constata, pe langa anumite progrese, multiple incalcari ale drepturilor omului, in special, tortura si aplicarea constrangerii fizice si psihice in cazul detinutilor in arest preventiv. Progresele si restantele in implementarea PNADO pentru anii 2004-2008, in principal sub aspectul respectarii dreptului la aparare, au fost discutate miercuri, 2 iulie, in cadrul unor audieri publice organizate de Comisia parlamentara pentru drepturile omului, transmite Info-Prim Neo.

Evaluarea implementarii PNADO a fost efectuata in cadrul proiectului Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Monitorii au constatat ca riscul de coruptibilitate in activitatea instantelor de judecata este inca foarte mare. S-au constatat, de asemenea, deficiente in activitatea de creare a coordonatorilor in domeniul drepturilor omului din cadrul autoritatilor centrale si locale, incalcari fre cvente in ceea ce priveste obligatia politiei de a aduce de indata la cunostinta motivul retinerii sau arestarii, carente la capitolul respectarea termenelor rezonabile de examinare a cauzelor in instantele de judecata etc. „In general, am constatat ca partea ce tine de adoptarea legislatiei prevazuta in PNADO a fost realizata. Restantele constau in incalcarea frecventa a prevederilor legislatiei in practicile cotidiene”, a declarat Victor Zaharia, consultant PNUD.

Potrivit presedintelui comisiei, Stefan Secareanu, pe parcursul a patru ani a fost intreprinsa o serie de actiuni concrete in domenii precum: respectarea dreptului la justitie, executarea hotararilor judecatoresti, prevenirea torturii. Insa, au fost inregistrate si abuzuri ale colaboratorilor organelor de drept, care au dus la incalcarea flagranta a drepturilor omului. Stefan Secareanu a mentionat ca implementarea defectuoasa a legislatiei tine de factorul uman. „Pana la urma, este vorba de un proces foarte dificil de schimbare a mentalitatii, in primul rand a factorilor de decizie, a functionarilor si angajatilor organelor de drept si de forta”, sustine presedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului.

Pe de alta parte, viceministrul justitiei, Nicolae Esanu, sustine ca majoritatea restantelor se datoreaza lipsei de finante. Viceministrul s-a referit in acest context, in special, la faptul ca pana in prezent izolatoarele de detentie provizorie nu au fost transmise de la balanta Ministerului Afacerilor Interne la gestiunea Ministerului Justitiei. „Aceasta prevedere a PNADO nu va putea fi realizata nici la anul pentru ca este necesara constructia a opt case de arest pentru care, deocamdata, nu sunt surse financiare. Conform ultimelor estimari, constructia unei case de arest se ridica la 80 mln lei”, a spus viceministrul.

„In pofida masurilor intreprinse, constatam ca angajatii MAI admit incalcari grave ale drepturilor omului”, a mentionat viceministrul afacerilor interne, Andrei Pogurschi. Viceministrul a enumerat in context incalcari precum: dobandirea ilegala a probelor, urmarirea intereselor personale si materiale, exercitarea abuziva si fara cunoastere a legislatie. Intru combaterea fenomenului, numai de la inceputul anului curent din randul MAI au fost demise peste 148 persoane pentru abuz in exercitarea atributiilor de serviciu si au fost pornite 70 de cauze penale, dintre care 34 pentru exces sau abuz de putere, constrangere de a face declaratii s.a. „Conducerea MAI constientizeaza ca exista inca foarte mari rezerve in ceea ce tine de pregatirea personalului, atitudinea lucratorilor de politie fata de exercitarea atributiilor personale”, a conchis viceministrul.

Planul National de Actiuni in domeniul Drepturilor Omului pentru anii 2004-2008 a fost aprobat la 24 octombrie 2003 printr-o hotarare Parlamentului R. Moldova.

www.info-prim.md