Accesul sigur la internet ca instrument pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului / Conferință Națională



DSCN0215La 29 iulie 2014 Centrul pentru Libertăți Civile (Center for Civil Liberties) în parteneriat cu Asociațiile Promo-LEX și “Mamele pentru drepturile omului” au organizat conferința națională cu tema: “Accesul sigur la internet ca instrument pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului”.

Printre subiectele discutate au fost: rolul social media în promovarea drepturilor omului în Moldova inclusiv în regiunea transnistreană, oportunitățile și provocările jurnalismului de investigație, rolul autorităților guvernamentale ale Republicii Moldova în promovarea securității internetului în țară, drepturile omului și internetul în Ucraina ș.a.

Nazarii Boyarskii, reprezentant al Centrului pentru Libertăți Civile din Ucraina, a vorbit despre experiența societății civile și a jurnaliștilor în contextul “Revoluției rețelelor sociale”. Atât apărătorii drepturilor omului cât și jurnaliștii s-au confruntat cu probleme cum ar fi divulgarea on line a datelor cu caracter personal; atacurile asupra jurnaliștilor (peste 200 de jurnaliști fiind supuși violențelor fizice) dar și modificarea cadrului normativ, care a dus la încălcarea gravă a dreptului la exprimare și asociere.

Despre activitatea jurnaliștilor de investigație din Moldova, provocările și problemele cu care se confruntă aceștia precum și presiunile la care sunt supuși jurnaliștii în activitatea lor le-a vorbit participanților Alina Radu, redactor-șef, Ziarul de Gardă. Participanții din regiunea transnistreană au relatat despre situația la acest capitol, menționând numeroase probleme și obstacole cu care se confrunta utilizatorii de internet din regiune. O lecție de blogging a fost oferită de Oxana Greadcenco, redactor-șef al portalului Moldova.org, care a vorbit participanților despre importanța prezenței pe Internet, în special pe bloguri, a activiștilor pentru drepturile omului.

De asemenea, participanții au fost informați și despre rolul și activitatea Centrului e-Guvernare, cât și a Centrului de Combatere a Crimelor Cibernetice din cadrul Inspectoratului Național de Investigații.

În urma evenimentului a fost adoptat proiectul de Rezoluție cu privire la asigurarea și garantarea accesului liber și sigur la internet pentru cetățenii din Moldova, inclusiv regiunea transnistreană.

Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Libertăți Civile (Center for Civil Liberties) (Ucraina) în parteneriat cu Asociația Promo-LEX și Asociația “Mamele pentru drepturile omului” (Republica Moldova) în cadrul proiectului “Cooperarea regională eficientă și platformele comune ale societății civile din țările Parteneriatului Estic, Rusia și țările din Asia Centrală – în promovarea și protejarea drepturilor fundamentale ale omului în regiune”, cu sprijinul Comisiei Europene.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Carolina Bondarciuc, Ofițer de presă: GSM 069637849, Tel/Fax (+373 22) 450024, e-mail pr@promolex.md